Last news in Fakti

19 Февруари, 2015 18:54 3 814 2

Враг на мерките за икономии стана президент на Гърция

  • прокопис павлопулос-
  • президент-
  • гърция-
  • мерките-
  • икономии-
  • ес-
  • мвф-
  • кредитори

консервативният политик юрист Прокопис Павлопулос бе предложен от премиера Ципрас

Враг на мерките за икономии стана президент на Гърция - 1
Премиерът Цепрас поздравява бившия вътрешен министър Павлопулос (вляво) след избирането му за президент. Снимка: АП/БТА

Гръцкият парламент тази нощ избра при първия тур на гласуването за нов президент на страната юриста и известен консервативен политик Прокопис Павлопулос. Според DW-World, този избор е неочакван, тъй като за фаворит бе смятан друг консервативен кандидат - еврокомисарят Димитрис Аврамопулос.

Атинското издание "Неа" също пише, че издигането на кандидатурата на Павлопулос от страна на премиера Ципрас е предизвикало известно стъписване. В същото време, след президентските избори от 1995 г. в Гърция се отстоява демократичната традиция, според която управляващата партия предлага като кандидат за президентския пост опозиционен политик. Радостно е, че премиерът Ципрас продължи тази традиция, подчерта политологът Янис Претендерис в интервю за телевизия Mega.

Премиерът Ципрас изтъкна "демократичния усет“ на Павлопулос, както и това, че той се ползва с широка подкрепа както в обществото, така и в парламента. Симпатиите на левия електорат Павлопулос вероятно е заслужил с категоричното си дистанциране от строгите мерки за икономии, предвидени в настоящата спасителна програма за Гърция. В края на 2014 г. той разкритикува ЕС, МВФ и ЕЦБ – членовете на т.нар. "тройка" на кредиторите, които притиснаха тогавашния премиер Андонис Самарас и постигнаха отмяна на спорния закон за анулиране на част от дълговете към частни кредитори. Павлопулос също така определи въведения при управлението на Самарас нов данък върху недвижимата собственост като "противоречащ на конституцията".
Павлопулос е близък довереник на бившия премиер на страната Костас Караманлис, при когото от 2004 до 2009 г. а бил министър на вътрешните работи.

Юристът с научна степен от Франция бе вътрешен министър по времето, когато в края на 2008 г. Гърция бе залята от безпрецедентна вълна на насилие, предизвикана от убийството на 15-годишен юноша от полицай в Атина. Тогава Павлопулос бе обвинен, че се е отнесъл прекалено меко с погромаджиите. Той обясни, че е използвал тактиката за деескалация, за да се избегнат нови жертви.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1

    0 0 Отговор
    Беше време Русия да напомни на н..лия американец, че не може да прави каквото си иска по целия свят, сега гледат като т..ета чешат се по главите и не могат да решат какво става.
  • 2

    0 0 Отговор
    Грешкаааааа не беше за тука това отдолу
Новини по държави: