Last news in Fakti

20 Февруари, 2015 21:51 2 732 4

Гърция и ЕС се споразумяха за спасителната програма

  • гърция-
  • ес-
  • заем

Ключовото заседание в Брюксел е третият опит за постигане на споразумение

Гърция и ЕС са постигнали споразумение за продължаване на финансовата програма. Новият период ще е за 4 месеца, съобщиха източници от Брюксел.

Компромисът дойде след близо четиричасови консултации в различни формати. Според дипломатически източници той е бил намерен по време на продължителна двустранна среща между финансовите министри на Гърция и Германия, съобщи БНР.

Заседанието на Еврогрупата, на което споразумението трябва да бъде одобрено от всички 19 страни, използващи еврото, започна малко преди 20:30 часа.

Ключовото заседание в Брюксел е третият опит за постигане на споразумение за гръцкия дълг. Вчера Германия отхвърли гръцкото искане за шестмесечно удължаване на кредитната й програма. Днес обаче Берлин смекчи тона.

Преди началото на срещата на финансовите министри, германският канцлер Ангела Меркел заяви, че европейските ръководители са силно настроени за оставане на Гърция в еврозоната и че гръцкият народ вече е направил много жертви. Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис демонстрира оптимизъм преди началото на тежките разговори.

Източници от Атина подчертават, че на Гърция няма да бъдат наложени допълнителни мерки за финансова дисциплина и икономии - и отчитат това като успех за новото правителство. Според представители на други страни обаче по-важното е, че Гърция, поне засега, не получава облекчения, и ще трябва да продължи да спазва условията за отпускане на финансовата помощ.

Засега изглежда, че е намерена формула, която ще позволи на всички да отчетат успех, а на общата европейска валута - за запази стабилни позиции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чакала

    0 0 Отговор
    Какъв е този наркоман на снимката :))))
    Предполагах че Сириза ще ги подреди гърците ама не знаех че ще е толкова трагично ;)))
  • 2 ани

    0 0 Отговор
    Струва ми се , че ЕС допуска грешка с отстъпката пред Гърция . Този акт действа анти дисциплиниращо ! Гърците се държат като че ли някой друг им е изхарчил парите ! Като вземаха голяма част от тях години наред пенсиите на починалите си роднини, като вземаха 15-16-та заплата в края на годината и едва ли не всяко семейство имаше слугиня от българия ... , а кражбите на елита им !!!!!

    Коментиран от #3

  • 3 Чакала

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ани":

    Грешката е допусната много отдавна, когато трябваше да се вдигнат българските пенсии и заплати а не да се подпомагат гръцките лентяй и богаташи
  • 4 Истината боли

    0 0 Отговор
    Гърция успя да убеди ЕС че може да източи още 320 мил., малоумниците да плащат!

    Не е луд този който яде баницта а този който му я дава, се казва в поговорката!