Last news in Fakti

10 Март, 2015 09:35 1 487 0

Кървав атентат в Синай

  • синай-
  • атентат-
  • египет

Цел на атентата с кола – бомба е била полицейското управление в Ал Ариш

Един цивилен е загинал, а други най-малко 30-тина полицаи са били ранени при самоубийствен атентат в северната част на Синайския полуостров.

Атентатът е станал пред полицейско управление в град Aл Ариш, съобщава арабската редакция на Би Би Си. В момента никой не е поел отговорност за нападението.

Атентаторът самоубиец е шофирал цистерна за вода, която е била натъпкана с експлозиви. При пристигането й до портала на полицейското управление се чул силен взрив.

Свидетели разказват, че цистерната не се подчинили на заповедите да спре и полицаите открили огън по нея, при което се чул силен взрив.

Атентатът става дни преди откриването на големя международна инвестиционна конференция в близкия курорт Шарм ел Шейх.

Синай е стратегически полуостров, граничещ с Израел и ивицата Газа.

През последните месеци регионът почти ежедневно става сцена на атаки срещу силите за сигурност. Те са извършвани от джихадисти в отмъщение за свалянето от власт от армията през юли 2013 г. на президента ислямист Мохамед Морси и последвалите кървави репресии срещу неговите привърженици.

В понеделник крайпътна кола бомба уби трима египетски войници в Синай. Най-малко 30 души, основно военни и полицаи, загинаха от началото на година при серията от атентати.

Отговорност за атентатите беше поета от групировката позната като Ансат Бейт ал Макдис (Привърженици на Светата къща), но през ноември 2014 г. тя се присъедини към Ислямска държава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА