Last news in Fakti

7 Април, 2015 01:30 2 026 13

Швеция и Финландия създават единни военновъздушни сили

  • швеция-
  • финландия-
  • общи-
  • единни-
  • военновъздушни сили-
  • ввс-
  • изтребители-
  • бойни-
  • самолети

Хелзинки има намерение да замени свои изтребители с шведски или френски

Швеция и Финландия създават общи военновъздушни сили на основата на еднакви бойни многоцелеви изтребители, съобщи порталът Defence World. В момента Финландия се стреми да замени своите едноместни изтребители 55 McDonnell Douglas (Boeing) F/A-18C Hornet и двуместните 7 F/A-18D с многоцелеви шведски изтребители SAAB JAS 39E/F Gripen или френски Dassault Rafale.

Хелзинки и Стокхолм вече са се договорили да активизират сътрудничеството между военните си ведомства за създаване на комбиниран финландско-шведски въздушен флот с еднакъв тип бойни самолети. Този модел ще бъде по-удобен при „общи действия за защита от врагове“.

Шведският самолет Grippen сега се преработва, като новият обновен модел вероятно ще бъде представен в най-близко бъдеще. Финландия вече е получила „секретни документи“ относно възможностите на обновената бойна машина. Още не е ясно обаче на кой вариант ще се спре страната. За това свидетелства и посещението на финландския министър на отбраната в базата на НАТО в Санкт Дизие Франция в навечерието на католическия Великден. Там той летя на задната седалка на Dassault Rafale B.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 2 Отговор
    И ние трябва да направим нещо подобно с Гърция и Сърбия. Само общи въоръжени сили с тези братски християнски народи са ни спасението пред 80млн. гаджалска пасмина Турция.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 истина една

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    няма как да стане нашите управници или ще ги предадат или ще ги продадат
  • 3 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    Ти пиян ли си или си бил слаб ученик по история? Точно Гърция и Сърбия са ни най-големите душмани, драги ми смехурко!
    А в статията пише, че Финландия ще купува 60-на нови изтребители или от Швеция /"Грипен"/ или от Франция /"Рафал"/. Ние от Сърбия и Гърция ли ще купуваме? Та те са като нас - освен л..на, друго не произвеждат!!!

    Коментиран от #4

  • 4 Ituriel

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Много си е прав човека. Трябва да имаме договор за защита и братски отношения с някоя братска, християнска съсвдска страна (ако може дори повече от една) срещу многобройната южна орда. Прав си, че гърците са ни забивали нож в гърба, но вредата причинена от тях е минимална в сравнение от тази нанесена ни от гаджалските комшии. А и говорейки за история, с Гърция сме имали точно такъв договор по време на социализма, но за съжаление давността отдавна му е изтекла. Договора е бил за обща подкрепа и помощ при евентуална атака от страна на гаджайците и благодарение на него както в България, така и в Гърция е имало бойна дивизия от страна на армията в постоянна бойна готовност при евентуална заплаха.

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ituriel":

    Да уточним какво каза: съседска или съветска.

    Коментиран от #6

  • 6 Ituriel

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Съседска, съветски републики не съществуват от 20 години насам :)
  • 7 Киро

    0 1 Отговор
    Кви глупости сте натворили бе, чак със Сърбия и Гърция да сме правили съюз срещу турчоляка...

    Затова има НАТО драги зрители, за да пази границите ни. Да сте чули за вътрешен натовски конфликт и за прекрояване на граници??

    Коментиран от #8, #11

  • 8 Ituriel

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Киро":

    Драги ми зрителю, чували сме за вътрешен натовски конфликт, при това доста близък такъв.Нима преди 13 години когато гаджалския турчоляк окупира и най-безцеремонно създаде автономия в северен Кипър не беше именно прекрояване на граници????? Убеден съм, че Гърция е много доволна и щастлива от това как НАТО им "опази" границите... Смях в залата. Също и Сърбия е сърдечно благодарна и задължена на НАТО за "опазването на границите й" преди 7 години когато бе създадена и отцепена като автономия Косово. Не знам дали ти и деската сте просто платени тролове или наистина сте толкова наивни и заблудени. Кога най-накрая ще ви уврат главите, че НАТО, САЩ и ЕС са една мафия целяща създаването на ислямски автономии с цел изкуствено нагнетяване на напрежение и създаване на изкуствени войни, от което следва въртене на пари и източване на ресурси, чрез "миротворни" акции на носещата "демокрация и западни ценности" НАТО-вска армия.
  • 9 Ituriel

    1 0 Отговор
    Как така тогава нямаше санкции срещу Турция, как така, тогава нямаше заклеймяване, че турският президент е диктатор, ненормалник, империалист и т.н.? Как така нямаше санкции за Турция, налагане на ембарго, изолация, публично заклеймяване, и опит за срив на турската лира?????? За Путин понеже е неудобен на западните мафиоти пропагандната машина се пуска на максимум понеже анексира, част от Украйна, но когато Турция прави същото всеки си затваря очите и всичко е наред, тъй като играе по свирката на НАТО. Очевидно всички са равни пред световния ред, но някои са по-равни от другите. Когато фактите говорят и боговете мълчат.

    Коментиран от #10

  • 10 The Bear

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ituriel":

    Жестоко си прав! А това е жестоко! Само малоумник не може да го разбере! ... А за България е късно..... Населението е подменено отвътре....
  • 11 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Киро":

    Конфликта през 1996 год. между Гърция и Турция за остров Имия /Кардак на турски/. Двама турски "журналисти" махат гръцкото знаме и на негово място слагат турското. В резултат военно напрежение между двете страни, щети-гръцки и турски Ф16 се сблъскват. Ако някой бодне турско знаме някъде из югоизточна България, турските самолети даже няма с кой да предизвикат "пътнотранспортно произшествие"...

    Коментиран от #13

  • 12 Киро

    0 1 Отговор
    Кво Косово бе, Сърбия да не е член на НАТО бе, че пример със Косово ми даваш!

    Турция през последните години го играе самосточтелно, затова американците направиха някоя и друга база у нас.

    Знам, че това ви е част от опорните точки - разпалвай страх от турчоляка, че да вярва народа как руснаците ще "дойдат да ни спасят"!
  • 13 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Монго":

    Да съм ти дал пример с Косово, Сърбия или предаването "Шарено котле"? К*во цирикаш, като ощипана девица из форума? Ми коментирай Кипър или проблема с островите, ама що ли искам толкова сложни неща от теб...
Новини по държави: