Last news in Fakti

15 Май, 2015 13:54 940 1

Провали се опит за преврат в Бурунди

  • бурунди-
  • преврат-
  • опит

Задържани са трима от лидерите на метежа

Провали се опит за преврат в Бурунди - 1
Снимка: БТА/AP

В Бурунди се провали опит за преврат срещу местния президент, съобщи „Ню Йорк Таймс“.

През вчерашния ден избухнаха боеве между правителствените сили и военните, верни на висшия генерал Годфроа Ниомбаре. Това стана докато президентът Пиер Нкурунзиза беше на среща в Танзания с държавните глави от региона.

От офиса на президента обявиха, че той вече се е завърнал в страната, а положението по улиците в страната вече е спокойно. Според говорителят на президента трима от лидерите на преврата вече са арестувани. Сред тях са генерал – отцепник и бивш министър на отбраната.

Ниомбаре все още е на свобода, но пред AFP той призна, че планира да се предаде с думите: „Надявам се да не ни убият.“

Задържани са още двама полицейски началници и поне десет други полицаи. Бурунди е обхваната от безредици през последните няколко седмици, след като президентът Нкурунзиза обяви, че планира да се кандидатира за трети мандат, което е недопустимо според конституцията на страната от 2005 г. Според Нкурунзиза обаче първият му мандат не трябва да се брои, тъй като тогава той е бил избран от парламента, а не от народа. От тогава по улиците на страната се проведоха редица протести, на които имаше десетки хиляди.

Върхът на напрежението беше достигнат в сряда, когато генерал Ниомбаре обяви по националното радио, че сваля президента от неговия пост. След това последваха тежки боеве за контрола над националните телевизия и радиа в столицата Бужумбура, които отнеха живота на петима войника. Силите в Бурунди вече обявиха, че са върнали контрола над медиите.

Президентът Нкурунзиза вече излезе с изявление, в което поздравява полицията, армията и народа за победата над заговорниците.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ееее

    0 0 Отговор
    а май не им мина тоя път на американците цветната революциика
    на камък от 4-5 г удрят все .. нито в сирия нито в египед нито в украйна никъде маи вече не монава тоя номер се истърка