Last news in Fakti

27 Август, 2015 02:01 2 021 4

Черните дупки могат да са портали към паралелни вселени, твърди Стивън Хокинг

  • стивън хокинг-
  • наука-
  • черна дупка-
  • вселена-
  • космос

Британският гений сподели нова, спираща дъха теория

Не всичко е загубено, ако попаднете в черна дупка според гениалния Стивън Хокинг. Напротив - това може да ви отведе в друга вселена, предава Guardian.

Новата теория на британския физик изтъква, че всяка информация, която е "всмукана" от черна дупка не се губи, но тази бездна компресира материята до такава степен, че всички закони на физиката се рушат.

"Ако почувствате, че сте в черна дупка, не се предавайте. Има изход." - заяви на публична лекция в шведската столица Стокхолм Хокинг. 73-годишният учен твърди, че е открил механизъм, "който може да възстанови загубената информация, потънала в черната дупка".

Информация за физическото състояние на нещо, изчезнато в черна дупка, изглежда безвъзвратно загубена. Но законите на вселената не работят по този начин - това не би трябвало да е възможно. Дори и попаднало в подобна бездна, която все още никой не е проучил, информацията не може да бъде загубена, тя трябва да иде някъде.

Според Хокинг, има две възможности "къде" отива. Първата от тях гласи, че всичко се превръща в някакъв вид "холограма" на ръба на черната дупка. Вторият вариант, според професора от Кеймбридж, е, че погълнатата информация може да премине в паралелна вселена, т.е, черната дупка се явява "портал".

"Възможно е дадена черна дупка да отвори път към паралелна вселена. Но не е възможно да се върнеш обратно в нашата. Въпреки че съм "запален" по летенето в космоса, не бих пробвал подобно нещо." - заключи Хокинг. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Този изстрадал човечец го ползват като циркаджийска мечка.
    Пък това за паралелните вселени и черните дупки е толкова изтъркано и неправдоподобно, че просто няма смисъл да му се обръща внимание.
    Единственото сигурно нещо за тях е, че се образуват при колапса на големи звезди.
  • 2 До Гост

    0 0 Отговор
    хаха каде си бе нобелов лаореат....вече и с генийте на света ли почнахте да спорите...много ги разирате всички нещата... !

    Коментиран от #4

  • 3 656

    0 0 Отговор
    Вече е доста изпръщял човека, пере го съчмата.
  • 4 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "До Гост":

    Май и поправителния по български език не си взел?
    За теб май само мотиката ще е полезна, ама гледам те мързи и да копаеш, та си тръгнал да се излагаш с 5 правописни грешки в два реда пост!
Новини по държави: