Last news in Fakti

16 Септември, 2015 15:08 2 171 3

Откриха огромен океан на луна край Сатурн

  • океан-
  • луна-
  • сатурн

Учени установиха наличието на голям течен източник под повърхността на Енцелад

Откриха огромен океан на луна край Сатурн - 1
Снимка: Уикипедия


Под повърхността на един от спътниците на Саутрн е открит огромен океан, съобщи ТАСС.

Данните са от проучване на междупланетната станция „Касини“ над спътника Енцелад. Те са били проучени от учени, които са установили, че под ледената обвивка на небесното тяло се крие глобален океан.

Експертите са разкрили колебания в движението на Енцелада при нейното придвижване в орбита около Сатурн. Те показват, че спътникът не е замръзнал от повърхността до ядрото си. Според един от участниците в проучванията – Матю Тескарано, махалообразните колебания на Енцелад при обиколката й около Сатурн са щели да бъдат много по-малки, ако нейната повърхност е била изцяло заледена. Това ще рече, че най-вероятно под ледената обвивка на планетата има глобален океан, който разделя нейната повърхност от ядрото й.

Питър  Томас от университета Корнел в Ню Йорк заяви, че експертите са имали нужда от години на наблюдение, „но че вече са убедени, че са разбрали нещата правилно“.

Още през 2011 г. учени обявиха, че под повърхността на полюсите на Енцелад се крие голямо солено море, в което може да се открие съществуване на някои форми на живот.

От станцията Касини още са получени и уникални снимки на изригвания на водни изпарения, ледени частици и органични молекули. Още през 2005 г. бяха получени данни за изригване на гейзери на Енцелад, за които се предполагаше, че са захранвани от големи водни източници.  Учените обаче не знаеха дали става въпрос за един огромен източник или няколко по-малки такива. Все още не е ясно какво е попречило на океана на Енцелад да замръзне изцяло. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 0 Отговор
    Браво, най-накрая нещо смислено и истински важно в глобален мащаб!!!
  • 2 Гошко

    0 0 Отговор
    разбира се..вече там на море..
    а още повече,че това преди колко години го даваха по нешънал геграфик..
  • 3 оня с теслата

    0 0 Отговор
    Ей сегинка наточвам теслата, пазаря кофражни дъски, кирпич и цемент, и отивам да построя хубав курорт, в 60-70 линии до прибоя...Само транспорта да не ме спъне:):)