Last news in Fakti

22 Октомври, 2015 13:26 1 303 15

Подписахме с Полша за ремонта на МиГ-овете

  • миг-
  • полша-
  • ремонт-
  • николай ненчев

Ремонтът на един двигател ще излезе 1,023 млн. евро

Подписахме с Полша за ремонта на МиГ-овете - 1
Снимка: Министерство на отбраната

Военният министър Николай Ненчев и полския му колега Томаш Шемоняк подписаха споразумение за ремонт на шест двигателя за три наши изтребителя МиГ 29. Документът бе парафиран на официална церемония в полското Министерство на националната отбрана. До 20 дни трябва да пристигнат и два полски двигателя, с които да вдигнем един от нашите военни самолети, които ще ползваме около 2 години до изтичане на ресурса им.

Ремонтът на един двигател ще излезе 1,023 млн. евро. Поляците ще поемат превозването на ремонтираните части, а от нашето министерство ще плащат двигател по двигател.

Това е геостратегическият избор на България - заяви министърът на отбраната Николай Ненчев на съвместна пресконференция с министъра на националната отбрана на Полша Томаш Шемоняк, след подписването на споразумението за осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ - 29. Подписването на междуправителственото споразумение се състоя днес, 22 октомври, във Варшава. „Това е заявка от страна на България за много по-тясна интеграция в рамките на Европейския съюз и на НАТО“, подчерта министър Николай Ненчев. Той благодари на полския министър на националната отбрана Томаш Шемоняк, и на експертите, участвали в подготовката на споразумението: „Ние получихме всичко онова, което поискахме от Полша“, заяви министър Ненчев. По думите му - днес слагаме началото на още по-добро сътрудничество между двете държави в тази сфера, включително и в общи образователни програми, учения и тренировки.

„За България това е геополитически избор, а не само избор на един партньор. Нашето общо сътрудничество в рамките на НАТО и Европейския съюз получава едно ново качество. Високо оценяваме смелото решение и смелия подход на министър Николай Ненчев; смелото решение на правителствата, което е много важно“ - заяви на пресконференцията Томаш Шемоняк, министър на националната отбрана на Полша. „Декларираме, че полската страна ще положи всички усилия този договор да бъде изпълнен коректно, навреме и качествено“, подчерта той. По думите му - днешните подписи показват, че когато България и Полша са заедно, няма нужда да се страхуват от никого. „Благодаря на министъра на отбраната на Република България и на всички негови сътрудници, които участваха в преговорите, така че днес този договор да бъде подписан“, каза още полският министър.

На журналистически въпрос относно позицията на Русия, министър Томаш Шемоняк заяви: „Знаем, че те протестираха срещу този избор, но това е избор на нашите две правителства и ние ще положим всички усилия този контракт да бъде реализиран по възможно най-бързия и качествен начин“. По думите му - за самото предприятие това означава сериозен договор, който осигурява работни места, и те осъзнават колко важно и отговорно е това начинание.

В първия ден от визитата българската делегация посети военен завод WZL-4, в който се запозна с процеса на възстановяване на летателната годност на двигатели МиГ-29.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 на снимката

    0 0 Отговор
    Вместо нагло антируско мероприятие nanasiat непоправими щети на BUlgaria ..Pompat anтируските диверсaнти в Москва да плют зверски срещу Bulgaria
  • 2 От Охрид Възмутени

    1 0 Отговор
    целта е москва д а няма несъзнателни съюзници вкл в Варшава и София. а на БЪлгарския народ да с е отнемат приходите от туризъм завинаги..По този повод и издават нагло диверсионни увреждащи телата визи лепени в паспорти на МОскалии и други вкл от Украйна

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Да де

    2 0 Отговор
    Обаче, ако е вярно това, че МИГ ще откажат по-нататъшното обслужване на нашите самолети, к'во праим? Или може би това е целта - след година-две ще ни съобщят, че няма как да поддържаме тези самолети и ... познайте - най-после ще закупим мечтаните втори употреби от нашите западни "приятели"... С парите на данъкоплатците, разбира се...
  • 4 луфтвафе

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "От Охрид Възмутени":

    Много филми гледаш!
    Защо напират шапките да купуват самолети? Защото много хора ще спечелят пари от сделката и после пак ще печелят! Защото ако няма самолети, много шапки трябва да си ходят дома, което значава само едно, глад или търсене на друга работа, която не е, като оная работа, на която са свикнали.
    Пробваха дали ще мине номера с нови самолети, там далаверата щеше да е най-голяма, но за съжаление се наложи да се примирят с ремонтче за няколко милиона лева, е, халал да са им! Колкото толкова.;)
    Една от най големите далавери на нашите "велики" генерали беше, ДАЛВЕРАТА с ЛЕТНИТЕ КУГЪРИ, там удариха кьоравото, ама всеки ден не е великден.
    Който ял, ял, който крал, крал, пари нЕма.
    "Над 400-500 милиона, над половин милиард сме дали за хеликоптери, които просто могат да летят в пустинята и само лятно време можем да ходим до морето с тях", заяви премиерът Бойко Борисов

    Как да им дадеш на такива бабити няколко милиарда, току виж, вместо нови Юрофайтъри, купили рециклирани Ф-4 - ки на същата цена!

    Направиха и далавера с оградата на границата, и там опънаха няколко милиона!
    Кви политики, тия ги интересува само парата и фактите сами говорят за себе си.
  • 5 Димитър

    0 0 Отговор
    Героите на деня :)
  • 6 Juliy

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "От Охрид Възмутени":

    Руснаците не доидоха на морето щото свършиха денгите.
    И догодина и по-догодина пак няма да дойдат защото най-накрая икономиката им отиде на кино.
    А след Крим, Донбас и Сирия някой ще трябва да плати сметката за дрънкането на оръжие и отвличането на вниманието на обикновените хора с демонстрации на реваншизъм и сила.
    Естествено , че обикновените руснаци ще платят за това ,както са го правили до сега и естествено ,че няма да ходят на море.
    Панимаеш?

    Коментиран от #7, #8, #9, #10

  • 7 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Juliy":

    Еееее, ти пък пращиш от акъл!

    А луфтвафе е абсолютно прав - основното занимание в нашата армия е краденето, след него е скатаването.
  • 8 Къв си ти бе

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Juliy":

    Юли ли си август ли си или си нещо сбъркан? Какво трябва да означава "най-накрая икономиката им отиде на кино"? Нали се сещаш, че най-голямата опасност за този свят е ако икономиката на САЩ или Русия "отидат на кино"? Тогава на преден план ще излязат ИСТИНСКИТЕ ВОЙНИ. А ти защо толкова дълго си очаквал и се кефиш "най-накрая" да я закъсат руснаците, никак не е ясно. Очевидно от ск.доумие... За твое сведение - никой няма интерес съседът му (особено ако той е огромна и мощна държава) да е беден или притиснат до стената. Подобна, но с обратен знак е и историята с "бежанците". Не можеш да цуцаш ресурсите на една камара държави и да си създаваш химерно островче на благоденствие и сигурност. Тази територия става автоматично магнит за всякакви персони - от бизнесмени до всякаква измет, в т.ч. хладнокръвни убийци. Искаш ли пример - виж в резултат на "мъдрата политика" на нашите държавници през последните 25 години до къде докара София. Сега май там улици и цели квартали, през които "столичани" не смеят дори да преминат...
  • 9

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Juliy":

    Много си кахърен за руснаците бе, кво толкова ти пука за тях, ти нали ша идеш на моренце с парите дето ти плащат да плюеш по Русия. По добре виж колко е дълга на твоите приятелчета от САЩ и колко е на Русия, да не им се спука някои ден балона дето са надули и да се разхвърчат хартийките без покритие наречени долари.....

    Коментиран от #11

  • 10 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Juliy":

    ''Руснаците не доидоха на морето щото свършиха денгите.'' - ауууу къф си прозззз,

    Коментиран от #12

  • 11 Juliy

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от " ":

    Пука ми, защото в момента Русия води необявена война срещу България и вие на коя страна сте?

    Коментиран от #13

  • 12 Juliy

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Май ти си по-прост щом до сега не си разбрал ,че твоите симпатяги останаха без джобни пари.
    Обясни защо руснаците това лято бяха от 20 до 40% по-малко в Турция, Египет и другите страни?

    Коментиран от #14, #15

  • 13

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Juliy":

    На ничия страна не съм, мен ме е яд че политиците ни са безгръбначни мекотели и не защитават националните ни интереси. Как по-точно Русия води война с България, обясни по-подробно? Русия може да си позволи да води война с всеки по света, но ние не можем защото сме прекалено дребни и нищожни. Ако Русия реши може да прегази Европа за кратко време, защото всички страни от ЕС са с някви смешни орязани армии, само САЩ може да даде адекватен отпор, то това е било и целта явно да се отслаби военно и икономически ЕС и после да козирува само на Вашингтон.
  • 14 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Juliy":

    Нервака лично ли ги брои. Защо не прочетеш тука в сайта темата за руснаците колко са били в Гърция тази година? Иди виж в Испания колко са по курортите. Стига си цирикал, като ощипана мома. Джуджето даде 50 млдр. само за Сочи, по-голяма част от моста до Крим е построен, плаща пенсии и заплати в Донецк и Луганск, води война в Сирия, строи военни бази в Арктика.. К*во ми плямпаш за бедност и фалит!
  • 15 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Juliy":

    намалели са там и при нас, увеличили са се на други места, разгледай статистиката - а бе защо ли изобщо ти отговарям ??/ Как може да се радваш че идват все по малко при нас на почивка ? Това води и до по малко инвестиции в нашата държава, по малко работни места, голям удар е за бизнеса.... Знаеш ли че има хотели които дори не отвориха това лято? Как може това да те радва, и въобще ти българин ли си ????????????????
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания