Last news in Fakti

30 Октомври, 2015 20:01 1 297 2

Последният британски поданик в Гуантанамо бе освободен

  • гуантанамо-
  • британски поданик-
  • освободен-
  • затвор-
  • осама бин ладен

Аамер прекара в затвора в Куба 13 години без да му бъдат повдигнати обвинения

Последният британски поданик в Гуантанамо бе освободен. Днес той кацна във Великобритания, след като бе държан в затвора 13 години, съобщава Би Би Си.

48-годишният Шакер Аамер попада в затвора в Куба по подозрение, че е ръководил талибански бойци и се е срещал с бившия лидер на Ал Кайда Осама бин Ладен. Той обаче икога не е бил изправен пред съда и не са му били повдигнати обвинения.

От Даунинг стрийт 10 заявиха, че премиерът Дейвид Камерън е "приветствал" освобождаването на Аамер и властите "нямат планове" да го задържат след пристигането му.

Аамер е саудитец, но има разрешение за безсрочно пребиваване във Великобритания, тъй като е женен за британка и семейството му живее в Лондон.

Аамер е бил задържан в Афганистан през 2001 г. където той е бил част от хуманитарна мисия. През 2002 г. той е изпратен в Гуантанамо.

Американските власти на два пъти са постановявали, че той трябва да бъде освободен - през 2007 г. от президента Джордж Буш и през  2009 г. от президента Обама, но това се забавя по неизяснени причини. Въпросът е повдиган пред Вашингтон от редица британски външни министри и организации за защита на човешките права. Не се знае защо Аамер напуска лагера точно сега, отбелязва Би Би Си.

В писмата, изпратено до Би Би Си от неговите адвокати по-рано този месец, саудитецът описва себе си като "стар автомобил, който не е бил в гаража в продължение на години", заявявайки, че първото нещо, което иска щом бъде освободен е да изпие чаша кафе.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Коста

    0 1 Отговор
    И тези ни учат на демокрация.....
  • 2 123

    0 1 Отговор
    освободиха ,а утре ще гърми по европейци,този на снимката е талибан,да го е
Новини по държави: