Last news in Fakti

14 Ноември, 2015 14:01 5 108 2

Най-кървавите атентати в Европа

  • париж-
  • атентати-
  • европа-
  • локърби-
  • брейвик-
  • мадрид-
  • кървави

Най-смъртоносните нападения на Стария континент от 1980 година насам

Най-кървавите атентати в Европа - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Координираните терористични атентати в Париж убиха най-малко 120 души. Това е най-кървавото нападение на Стария континент от 2004 година насам, когато в Мадрид загинаха 191 невинни.

Европа е била сцена на жестоки нападения пред последните десетилетия. Кои са най-смъртоносните?

На 21 декември 1988 г. самолет на американската компания „Пан Ам“ експлодира във въздуха над Локърби, Шотландия. Загиват 270 души от 21 страни, включително 11 жители на Локърби. Повечето от пътниците са американски граждани.

На 11 март 2004 година Испания е разтърсена от мощни взривове. Четири влака в Мадрид са мишена, загиват 191 души, а стотици са ранени. Отговорност за атентата поема Ал Кайда. Седмици по-късно в апартамент край Мадрид полицията обкръжава седем терористи, заподозрени за атентата – те се самовзривяват.

Сутринта на 2 август 1980 година в черна за Италия. В Болоня избухва бомба на ЖП гарата, която отнема живота на 85 души, 200 са ранени. Най-смъртоносният атентат в историята на Италия. Виновникът е посочен – неофашистката организация Nuclei Armati Rivoluzionari.

22 юли 2011 година е най-тъмната дата в норвежката история. Крайнодесният Андерш Брейвик извършва две последователни нападения в Норвегия – първо в столицата Осло, а след това на остров Ютьоя. 77 са жертвите в Норвегия. Брейвик се смята за рицар-кръстоносец, чиято мисия е да прогони исляма от Европа. Той бе осъден на 21 години затвор.

На 7 юли 2005 година четири координирани терористични атентата са извършени в Лондон от ислямски екстремисти. 56-има са убити, ранените са близо 700. Ал Кайда поема отговорност за нападенията в британската столица. По броя на жертвите това е най-големият терористичен акт в историята на Великобритания след Локърби.

На 15 август 1998 година в Оума, Северна Ирландия, са убити 29 души, други 220 са ранени. На 19 юни 1987 година в Испания 21 са убили, а 45 ранени след нападение на баската сепаратистка организация ЕТА. През ноември 2003 година 27 души загиват в Истанбул.

На 7 януари тази година е атакувана редакцията на френското сатирично издание „Шарли Ебдо“. Двама мъже, въоръжени с Калашников, откриват стрелба. 12 души са застреляни.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 1 Отговор
    Забраняват тютюнопушенето а дрогата се шири необезпокоявана. При всички тези атентати камикадзетата са дрогирани. Чистия мозък не разрешава самоунищожение. Така е устроен. На първо място обаче са ПАРИТЕ с които може да си купиш дрога. Някой замисля ли се, от къде идват парите и оръжието в ИД. Във всеки случай не е от балканските народи.
  • 2 аз

    1 0 Отговор
    А атентатите преди възродителния процес и ноколкото бомби и загиналите във влака?Или те са незначителен брой??!?!