Last news in Fakti

5 Декември, 2015 12:04 23 080 4

Откриха галеон със злато и смарагди за милиарди

  • злато-
  • смарагди-
  • галеон-
  • колумбия-
  • хуан мануел сантос

орабът потънал през 1708 г. в Карибско море близо до град Картахена

Колумбия е открила останките на испански галеон, потънал преди векове край бреговете на Картахена. Носят се слухове и легенди, че корабът е бил натоварен със смарагд и златни и сребърни монети, заяви в петък президентът на страната, Хуан Мануел Сантос, цитиран от „Гардиан“.

Повече подробности за находката ще бъдат предоставени на пресконференция в събота, заяви от своя Twitter акаунт Сантос.

"Страхотна новина! Намерихме галеона Сан Хосе. Ше предоставим подробности за находката по време на пресконференция от Картахена", написа Сантос.

Сан Хосе потънал през 1708 г. в Карибско море близо до оградения пристанищен град Картахена. Разказват се истории, че той е бил натоварен със съкровище на стойност един милиад лири. Корабът е бил част от флотата на крал Филип V, която се сражавала с англичаните по време на война за испанското наследство.

Твърдението на правителството не хвърли светлина върху юридическата разправия с американската компания „Сий сърч армада“ (SSA), която водеше дългогодишно дело срещу Богота около собствеността на потъналия кораб. През 1981 г. SSA заяви, че е открила района, в който корабът е потънал.

SSA и правителството на Колумбия са били партньори по онова време, поради което през юли 2007 г. Върховният съд на Колумбия удовлетвори иска на компанията и призна, че тя може да получи половината от намерените съкровища. Правителството обаче по-късно обяви, че всяко намерено съкровище ще принадлежи на Колумбия. През 2011 г. американски съд обяви галеона за собственост на колумбийската държавата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3301

    0 0 Отговор
    орабът ли ???? :)

    Коментиран от #2

  • 2 3222

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "3301":

    корабът сиг :Д
  • 3 Кучо

    2 1 Отговор
    Що не открия и аз една такава лодка?
  • 4 БАЙ ГАН4О

    0 1 Отговор
    Така се перат наркопари