Last news in Fakti

10 Април, 2024 05:46 683 5

В Колумбия ще съдят бившия президент Урибе

  • колумбия-
  • алваро урибе-
  • съд

Той е разследван за манипулиране на свидетели

Колумбийската прокуратура съобщи, че ще изправи бившия президент Алваро Урибе пред съда за предполагаеми престъпления, свързани с подкупване на свидетели в наказателно производство и процесуална измама, което ще го превърне в първия бивш президент, изправен пред съда в тази държава, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Съобщението представлява промяна в хода на наказателния процес срещу Урибе след идването през март на нов главен прокурор. При предишната администрация прокурорите на два пъти се опитаха да прекратят делото, след като не откриха "наказателна отговорност на обвиняемия". Тези искания обаче бяха отхвърлени от съдиите.

Очаква се прокуратурата да официализира обвинението срещу Урибе на бъдещо заседание, чиято дата все още не е определена.

Урибе е изправен пред наказателно производство, след като преди повече от десет години публично заяви, че опозиционен сенатор уж е търсил паравоенни лица, които да свидетелстват срещу него и да го свържат със създаването на паравоенна група.

Този сенатор не беше подведен под отговорност, а вместо това висшият съд откри наказателно дело срещу Урибе, за да разследва дали именно той се е опитал да манипулира свидетели срещу своя опонент.

Урибе, който беше президент от 2002 до 2010 г., беше под домашен арест по това дело в продължение на два месеца през 2020 г. Той винаги е твърдял, че е невинен.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.