Last news in Fakti

10 Декември, 2015 07:15 148 182 45

Танкът на Хитлер, който не видя бял свят

  • адолф хитлер-
  • танк-
  • нацисти-
  • втора световна война-
  • landkreuzer-
  • p.1000-
  • война-
  • машина-
  • хитлер

Танкът би бил неудържим на бойното поле. Проблемът е как да стигне до бойното поле...

Танкът на Хитлер, който не видя бял свят - 1
Снимка: БТА/ AP, графика: Wikia

В световната история и военния й оттенък има много проекти, които са били планирани, но така и не са видели бял свят.

Такъв е танкът на нацистите Landkreuzer P.1000 „Ratte” (Плъх) - супер машина, предназначена да всява страх у съюзниците и чрез която везните да се наклонят в полза на Нацистка Германия по време на Втората световна война.

Идеята за бойната машина се заражда (по предложение на Едуард Гроте, директор на завода Krupp) през месец юни 1942 година, в разгара на кървавата война. Планирано е било P.1000 да тежи 1000 тона (откъдето идва и името му), което е в пъти повече от най-тежкия танк, строен някога - Panzer VIII Maus (188 тона).

Скиците предизвикват интереса на Адолф Хитлер, чиято мания за величие и грандомания е пословична. Той е заинтригуван от свръхтежкия танк, пише сайтът War History Online.

Ако беше видял бял свят, танкът щеше да е с дължина 35 метра, ширина 14 метра и височина 11 метра. Екипаж от 20 души е било планирано да оперира на борда на машината.

Оръдия, целещи се в мишени на 40 километра разстояние, е трябвало да всяват страх и разруха, както и осем 22 мм оръдия FLAK-38 за противовъздушна отбрана.

Наред с позитивите, обаче, идва и най-големият недостатък на смъртоносния Landkreuzer. А именно – неговите размери и мобилност. С такива размери и тегло едва ли по времето на Втората световна война и местата на сражения е имало мост, който да издържи на подобно тегло.

Освен това танкът би бил много лесно забележим от съюзническите самолети и войски. P.1000 трудно би преминавал и през села и пътища, имайки предвид ширината си.

Проектът е отменен от Алберт Шпеер – наричан „първи архитект“ на Третия райх - в началото на 1943 година. „Фантазията на Хитлер го отведе в царството и манията по гигантските неща “, споделя в мемоарите си Хайнц Гудериан, блестящ военен тактик.

С 23-сантиметрова броня и множество оръдия, танкът безспорно щеше да е такъв, който светът никога не е виждал до този момент.

За разлика от по-малките танкове, Landkreuzer-ът щеше да е достатъчно голям, за да разполага с вътрешни помещения, включително и за превозване на два мотоциклета BMW R12, които да се използват за разузнавателни цели, пише Unmuseum.org.

Друго предизвикателство пред конструкторите е двигател, който да е достатъчно мощен да задвижи това чудовище. Krupp – компанията, проектирала P.1000 за Хитлер – е предложила да бъдат използвани два MAN V12Z32/44 24-цилиндрови дизелови двигатели, подобни на тези, използвани в немските подводници.

Според изчисленията това е щяло да даде максимална скорост от 45 км/ч.

На бойното поле Landkreuzer P.1000 би бил неудържим. В сравнение с американския Т-28, например, резултатът ще е поголовен в полза на нацистите. На дневен ред, обаче, отново идва дилемата – как танкът да стигне до бойното поле.

Ако беше влязъл в действие, танкът по всяка вероятност е трябвало да бъде ескортиран от по-малки танкове – подобно на боен кораб, ескортиран от разрушители.

С масовите си размери P.1000 би бил лесна мишена за самолетите. Въпреки оръдията си за противовъздушна отбрана едва ли нацистите биха били спокойни – особено като се има предвид времето и ресурсите, планирани за построяването на подобна машина.

Интересно е, че Адолф Хитлер е планирал и по-голям брат на P.1000 - Landkreuzer P.1500 Monster. Спорно е ако такава машина е била построена дали е трябвало да влезе в графа „танк“.

Никога не е бил построяван прототип на P.1000 „Ratte”. Макар и само фантазия (и поле за изява на създателите на компютърни игри), подобен проект е интересен най-вече от гледна точка на разбиране стратегията и амбициите на нацистите и мечтите им за господство.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Spewn1

    18 1 Отговор
    Тоя танк противоречи на най-успешната военна стратегия - Блицкриг. И всъщност, идеята е била да бъде нещо като защитна кула, а не да го пращат на бойното поле, което пък има своите наистина убедителни аргументи. От друга страна, това нещо струва колкото 100 нормални танка.

    Коментиран от #7, #10

  • 2 mediator37

    28 6 Отговор
    Канонерките от "Междузвездни войни" са същото, само че са крачещи танкове. Въпрос на време и технологии е да се появи и такъв танк.
    Всичко , което е предвидил Хитлер се е сбъднало. Хитлер зададе модата за водене на война за 100 години напред. Със 70 млн. германци попиля от бой държави с население над 1млрд. и им разгони фамилиите за десетилетия напред да го помнят и споменават.
    А Гудериян след неизпълнение на задачата на танковата му група в Подмосковието 1941-42г. е снет от командване и до края на войната е на длъжност Гл. инспектор танкови войски. Има и по-големи гении от него.

    Коментиран от #6, #45

  • 3 Анна

    9 1 Отговор
    Пускайте повече такива материали. Танкът в Москва - само с телепорт
  • 4 да

    1 1 Отговор
    Как се казва играта от която е снимката?
  • 5 диан

    2 10 Отговор
    немците и сега си изфантазират
    някакъв автомобил дето никога няма
    да се създаде
    за да продават сегасъществуващите
  • 6 СтарТИРаджия

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    Прав си! Фон Манщайн. Командир на 4-та танкова СС дивизия. Преминават през цялата война от '41до'45 година в почти пълна окомплектовка. Руснаците на два пъти буквално унищожават немските войски на централния фронт, но 4-та танкова винаги се измъква с бой и в ред! Връщат се в Берлин, където капитулират. Най-профи бойната част може би през кървавата ВСВ2. Впрочем те опитват пробив при Сталинград! И почти успяват да разскъсат руския чувал... почти!

    Коментиран от #8

  • 7 СтарТИРаджия

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Spewn1":

    Чети по-внимателно: идеята се заражда лятото на '42! Смисълът на блицкрига е "загинал" половин година по-рано в московските подстъпи!
  • 8 VWandMercedes

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "СтарТИРаджия":

    Незабравяйте и "пустинната лисица" Ервин Ромел.В Либия е попилял 3 пъти по-голямо количество съюзнически танкове от неговите.Когато му се изпочупват решава да си плени английски танкове на генерал Монгомъри.Последния бива изигран и Ромел си набавя провизии и машини за бой.......

    Коментиран от #11

  • 9 дооообре

    11 18 Отговор
    Явно нищо не се е променило в главите на "великите" германци за последните 70 години и в сферата на автомобилостроенето.Само големи и безкрайно сложни талиги , които постоянно се чупят.
    Тия никога няма да прозрат древната истина :"Истински гениалните неща са прости", какво да ги правиш оляти с бира вурстове!

    Коментиран от #14

  • 10 Бай Кор

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Spewn1":

    В никакъв случай не би струвал колкото 100 нормални танка - имаш идеен проект, най-добрите немски инженери и конструктори си трошат кратуните да създават нещо от нулата, освен това би бил танк със специфични изисквания и проблеми - тежест от 1000 тона, видим от километри, бавен, лесен за разрушаване с авиационни бомби. Нормален би бил масов танк с тегло 60-70 тона, който е в повечето армейски части наличен.

    Проблемът е, че и руснаците, и американците тръгват по друг път - масовост на производството, евтино, но с числено превъзходство във всеки момент. Немците се стремят към елитарност, но се оказва, че съветските войски не обръщат внимание на огромните загуби - Сталин изпраща в наказателни батальони, разстрелва за най-малкото, в редиците дебне СМЕРШ. Иначе всичко е предвидено доста добре и съветските войски в първите години на войната са смазани, изпитват панически ужас от среща с могъщия немски противник, но споменатите мерки овладяват паниката и германското настъпление е спряно.

    Имайте предвид обаче, че Германия съвсем сама се разправя с Великобритания, Франция, Белгия и само надеждата да привлече англичаните на своя страна спират Хитлер от нахлуване на Острова. Белгия по това време е могъща колониална сила.

    Коментиран от #42

  • 11 aha

    2 8 Отговор

    До коментар #8 от "VWandMercedes":

    Пустинната лисица е побеждавал единствено заради добрия шпионаж в Египет. Не е бил нищо особенно като тактик.

    Коментиран от #41

  • 12 опсмопсус

    6 7 Отговор
    То и мерцедес S е един ненужно скъп танк с голям разход, ама се купува и го карат.

    Коментиран от #15

  • 13 2399

    31 9 Отговор
    ХИТЛЕР Е ВЕЛИК, ДА ЖИВЕЕ........
  • 14 един от многото

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "дооообре":

    Хайде тогава ти да ни осветлиш с гениалната си инженерна мисъл, кой автомобил непроизведен в Германия отговаря на твоите параметри?!
    Ти сигурно си гениален и аз не мога да те оценя.....
  • 15 един от многото

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "опсмопсус":

    ми то хората не са опосуми като теб и ако могат си го купуват!
  • 16 раптор

    12 13 Отговор
    Да невероятен танк! Прекрасна цел за щурмовиците Як! 2 са достатъчни да направят това зрелище на решето!
  • 17 Vasik Atanasova

    50 11 Отговор
    ХИТЛЕР Е ГЕНИЙ
    ИЗПРЕВАРИЛ С ИДЕИ И ПРОЕКТИ МНОГО ХОРА
    ЗА МЕН ТОЙ Е ОТ ДРУГА ПЛАНЕТА
    СЕГА Е НУЖЕН ЕДИН ХИТЛЕР И СВЕТЪТ БИЛ ИЗГЛЕЖДАЛ ПО ДРУГ НАЧИН
    НЯМАШЕ ЕВРЕИТЕ ДА СЕ РАЗПОРЕЖДАТ СЪС СВЕТА И НЯМАШЕ ДА ИМА ПРОБЛЕМ С ИД И ВЪОБЩЕ С МЮСЮЛМАНИ

    Коментиран от #18, #19, #25

  • 18 раптор

    13 24 Отговор

    До коментар #17 от "Vasik Atanasova":

    Да проблемите щяха да са от това, че германците щяха да са доказано висша раса и всички останали нисши! Българите можеше и да намажете за известно време... но в крайна сметка за какво му е на хитлер изтръпналата руска тундра, като може да колонизира близка, южна и удобна България... Просто плитки хора като тебе не могат да оценят какво зло изчезна от планетата земя! Днешните проблеми са бели кахъри в сравнение с доминацията на супер-расата! Да знаеш!

    Коментиран от #38

  • 19 раптор

    11 24 Отговор

    До коментар #17 от "Vasik Atanasova":

    Нали тва, че руснаците и още много други "недостойни" народи щяха да бъдат заличени и превърнати в бели роби вас, егоистите не ви касае... Но все пак трябва да се отбележи! А относно гения - той е прехвален! Грандомански и непрактични изобретения - бол! Една ядрена бомба не можаха да измислят! Когато СССР извади ракетен изтребител, месершмит беше върха на люфтвафе... И прочие бози и митове за мистичния вермахт... Откачалки!

    Коментиран от #27, #29

  • 20 раптор

    19 22 Отговор
    А в азия японците какви зверства щяха да натворят... Бедна ви е фантазията! Чувал ли си за украинските гастърбайтъри? Няколко милиона души, депортирани... да служат на швабите като бели роби! От украинските деца точеха кръв за малките фрицове! Чернозем изнасяха! За тва, че 40% от населението на беларус изчезва чувал ли си? За гении ще ми говорят! Ще ви схрускам и повърна!

    Коментиран от #24

  • 21 Тит

    35 5 Отговор
    Двайсетина години като губи ПСВ,Германия отново става доминираща сила.Как става това??Ще дойде време когато на Хитлер ще се строят паметници и прочита за него ще бъде друг!Избил хора.........еми коя война не дава жертви.Вижте англичаните какво са направили с индийците и в Африка,ами испанците и американците какво направиха в Новият свят,ама нали е по далече във времето сме леко забравили?Европа загива защото се управлява от антиполитици,трябва всяка държава да запази своята идентичност!

    Коментиран от #23

  • 22 пппп

    1 7 Отговор
    абе тит ти да не си новия Хитлер
  • 23 НикиД

    28 7 Отговор

    До коментар #21 от "Тит":

    самият факт, че Хитлер създава такава организация и мобилизация на нацията, че една държава с население от 80 милиона и почти никакви ресурси е била на крачка от това да спечели война срещу целия свят е красноречив за качествата му. колкото до танковете германците са показали какво значи технология и ефективност по време на войната с Тигъра и Пантерата, а днес новите германски танкове Леопард пак са най-добрите.
  • 24 mediator37

    22 3 Отговор

    До коментар #20 от "раптор":

    18 (-) минуса си събрал и нито един +.
    Понеже нищо не си чел, обясни, защо в Глава 11 на "Моята борба" Хитлер нарича руснаците "един велик народ" ? И после върви да ми обясняваш това- онова.
    Чети, момченце, чети !

    Коментиран от #26

  • 25 Роман Ценов

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "Vasik Atanasova":

    Права си нямаше да има никакви проблеми. Нямаше да има хлабави работи как сега.

    Коментиран от #30

  • 26 Десислава Димитрова

    9 15 Отговор

    До коментар #24 от "mediator37":

    тва е върха на тъпомера :)!!!къде ги нарича велик народ ,че не се сещам?колкото е наричал евреите велик народ толкова и славяните начело с руснаците :)!!!хитлер е имал план за решаване на източния въпрос и той не е включвал съществуването на руснаците ,та ти попрочети защо!!!!
  • 27 Десислава Димитрова

    28 7 Отговор

    До коментар #19 от "раптор":

    рапторе,вие великорусите още ползвате хитлеровите крадени модели бе.една кола и един струг като хората не можахте да измислите за 70 години.провери колко работи открадна ссср от глупавите германци то не бе калашника,то не бе москвича,джугана ,газката....и днес се хвалите с голямата работа на немските крадени разработки,удобно приели ги за руски :).атомната бомба пак те ви помогнаха ,за ракетите пак те учиха вашите големи спецове и откакто си тръгнаха немците великорусите един пирон не успяхте да забиете адекватно на техните патенти,та се налага и днес да ги позвате във времето на 45 година :)!
  • 28 КЕВОЧ

    7 6 Отговор
    Не машините, а хората печелят войната.
  • 29 Vasik Atanasova

    28 3 Отговор

    До коментар #19 от "раптор":

    БЪЛГАРИЯ Е БИЛА СЪЮЗНИК НА ГЕРМАНИЯ
    И В ТЕЗИ ГОДИНИ Е БИЛА ДОБРЕ В ИКОНОМИЧЕСКО ОТНОШЕНИЕ
    А СЪЩО ТАКА ХИТЛЕР ВРЪЩА ЗЕМИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ БЕЗ ДА СЕ ПРОЛИВА КРЪВ ПОКРАЙ РЕКА ДУНАВ
    ОТ РУМЪНЦИТЕ
  • 30 Vasik Atanasova

    27 1 Отговор

    До коментар #25 от "Роман Ценов":

    ВИЖ ГО НАШИЯ ПЛЕВНЯЛИЕВ
    ХАНУКА ЩЕ ПРАЗНУВА
    ЕВРЕЙСКИ ПРАЗНИК
    ПАМЕТНИК ТРЯБВА НА АДОЛФ

    Коментиран от #34

  • 31 Mercedes-Benz

    20 4 Отговор
    Делото му не ще бъде забравено! Името на един от най-великите синове на Германия ще бъде изчистено от хазарската помия. Малко остана още предателката от ЩАЗИ и марионетка на цион и обонго да си развява байрака.
  • 32 Джак Бауер

    14 1 Отговор
    Този танк не е видял "бял свят" според мен защото по-печелившата стратегия във войната е да "разпределиш риска" - по-малки единици и повече на брой. Подобно на мравките - цял мравуняк рудно се унищожава, но едно диво прасе го гръмвам от раз.
  • 33 Vasik Atanasova

    25 1 Отговор
    ХИТЛЕР Е ОБИЧАЛ ДЕЦАТА
    И Е ОБОЖАВАЛ КУЧЕТА ОТ ПОРОДА НЕМСКА ОВЧАРКА
    УБИВАЛ Е ЕВРЕИ ХОМОСЕКСУАЛИСТИ И ЦИГАНИ

  • 34 Роман Ценов

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Vasik Atanasova":

  • 35 мегаум

    9 14 Отговор
    Хитлер-това, Хитлер-онова. Сталин го оправи и него, на.ра и съюзниците да тръгнат макар огромното количество жертви на втори фронт в нормандия само и само да му пресекат пътя, че в мадрид щяха още да карат лади и да събират рублички. Е такъв човек ни трябва, не Хитлерчо "аз бях непобедим, но обратните ме прецакаха". Остана там където му е мястото - в Аналите на историята. Слаб и малоумен глупендер. Ся западняците са 100х по-фашисти от него.
  • 36 тонев

    23 0 Отговор
    .....руски ракетен изтребител?!...кога?.....преди Месершмит262 ...
    никой не е извадил серийно производство на реактивен самолет....,това самият Лавочкин го пише в своята книга....и изобщо
    не смесвайте военната техника с личните си политически предпочитания
  • 37 николай

    14 5 Отговор
    ГОСПОДИ, ОНЕМЯХ , ВЕЛИК ЧОВЕК!! ДА ЖИВЕЕ ФЮРЕРА!!!!!!!
  • 38 ГОШО

    24 5 Отговор

    До коментар #18 от "раптор":

    Невежа,вземи прочети малко, преди да се изказваш неподготвен!!!Немците са смятали българите за една от старите арийски нации-за пример прочети какво се е случило в другите държави от източна Европа които са само славянски.А и много са ни уважавали като войници-наричали са ни "прусаците на балканите",не случайно и в двете войни са ни привлекли за съюзници!!!Така че за какви колонизации бълнуваш?!?! Изпий си хапчетата че ако и втори път пропуснеш става лошо! :)
  • 39 опонент

    20 0 Отговор
    Самата война е най-добрият арбитър кои идеи са добри , и кои не. По бойните полета на цяла Европа , и особено по безпътиците в Русия стават ясни няколко факта : 1. танкът трябва да е със дизелов двигател (всички основни танкове на вермахта са на бензин! голяма грешка, танка не само лесно се запалва а и гълта като змей), 2. танка трябва да е лесен за производство и ремонт ( още преди Курск става ясно че повреденият Тигър на 90% става мъртъв Тигър! почти половината от руските машини които не са взривени а повредени биват ремонтирани и върнати на служба. Макар и по-добър срещу ранните Т-34 Тигър си остава много сложен и скъп танк който се оказва 1 срещу 7-8 руски танка. Ужасен проблем се явява и изключително усложненото окачване на немските танкове! за да се смени само една от ролките на един тигър е било нужно да се свалят още няколко (здрави),3. не само дебелината на бронята а и нейният ъгъл са важни за оцеляването на всяка бронирана машина (немците прилагат този похват в по-късните си машини) , 4. теглото на танка и ширината на траковете му са били от голямо значение особено в Русия където пътищата са били лоши , и при дъжд стават на кални реки, също и по снеговете и заблатените терени Т-34 е бил като у тях си. Руснаците също имат безумни проекти на тежки танкове -разровете се и ще видите , почти всички нации минават през тая детска болест. някой така и не се научават - Хитлер никога не се вслушва в думите на своите инженери и иска все по-големи ,скъпи и
  • 40 опонент

    16 5 Отговор
    идеята да се правят големи и тежки машини отдавна умря! всички нации производителки на танкове минаха на понятието - основен танк . тежък танк вече никой не прави . както руснака казва: даже 40 тона са много! само американците така и не научиха уроците на втора световна . само те имат толкова тежък голям и висок танк (на газова турбина?!?) които е толкова жаден за гориво и прави толкова голяма гореща диря че братухите сигурно го виждат от космоса :-) няма по-тъп от техният танк , способен да се бие само срещу допотопни руски машини управлявани от камилари и овчи любовници ;-)
  • 41 7777777

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "aha":

    Пич, прочети малко книги преди да ръсиш глупости!
  • 42 Омбре

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Кор":

    Много точно казано,Франция обаче не е победена,а подписва капитулация,която плаща над 50 пъти по скъпо реалното.Капитулацията и е плод на слабото правителство по онова време.Иначе историята е странна..:)Германия и Англия са съюзници срещу Наполеон,а през ВСВ пък франсетата са с англичаните.Интересно е ,ако Чърчил се е бил огънал,както са го съветвали и най-вече Чембрлейн,който е искал мир,какво би станало,но стареца с пурата се е бил докрай,както и съюзниците разбира се.Но пък е трудно да се повярва как една страна,наистина може да воюва на толкова фронтове и да се държи до последно.До колкото ми е известно Берлин последен пада,там от където е тръгнало всичко.Фюрера е бил добър оратор,по скоро хората около него правят нещата да са такива каквито ги знаем.
  • 43 АДОЛФ

    9 0 Отговор
    Без еврей по света.Без цигани в БЪЛГАРИЯ
  • 44 урко

    0 0 Отговор
    Обаче скоростта за нищо си я нямат, 45км/ч. на 1000 тона?!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 45 Бачо

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    Не само модата за водене на война.
    Ако изгледате филмът "Обикновен фашизъм" ще се удивите още колко неща, които битуват и са актуални и до днес идват от Германия от средата на 30-те до средата на 40-те. Дори автомобилните туби, маниера на спектаклите на Бродуей и още мнооого неща
Новини по държави: