Last news in Fakti

14 Декември, 2015 12:53 1 243 0

Преди години светът не беше готов за промяна. Сега е готов

  • мигел ариас канете-
  • канете-
  • париж-
  • климат-
  • споразумение-
  • комисар

Представителите на 195 държави приеха в Париж първото споразумението

Преди години светът не беше готов за промяна. Сега е готов - 1
Снимка: БТА/ AP

Европейският комисар за климата и енергетика Мигел Ариас Канете заяви, че преди години светът не е бил готов да се обедини за споразумение относно климатичните промени и начинът, по който могат да се ограничат.

Сега, обаче, е готов и е била направена огромна стъпка в правилната посока. Канете заяви, че сделката от Париж е кулминацията на години преговори на международната общност.

„Най-големите играчи, както и по-малките такива“, дадоха своя подпис за първото по рода си глобално споразумение за борба срещу покачването на температурата – източник на растящи заплахи за човек и природа.

„След много години усилие и разговори стигнахме до споразумение. Париж е много повече от едно споразумение. Европа и съюзниците й направиха историческо споразумение“, заяви Мигел Ариас Канете на пресконференция.

„Защо се провалиха разговорите в Копенхаген през 2009 година? Тогава светът не беше готов. Много държави не искаха да бъдат съпричастни. Имаше разделение страни срещу страни, „те“ срещу „нас“. Светът вече е готов и Париж е доказателство за това“, каза още Мигел Ариас Канете.

Представителите на 195 държави приеха в Париж първото глобално споразумение за борба срещу покачването на световната температура.

„Споразумението може да не е перфектно, но е добро начало и инструмент да се справим с климатичните промени“, заяви Канете.

С приемането на документа от 31 страници страните се задължават да ограничат средната температура на глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий.

Преди да бъде подписано споразумение, щях да кажа, че е „невъзможно то да бъде подписано“. В последните дни обаче всички разбраха предизвикателствата, пред които сме изправени, и всеки пое отговорност. ЕС иска да построи мостове, затова успяхме, каза още европейският комисар за климата и енергетиката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: