Last news in Fakti

19 Декември, 2015 16:29 3 379 2

НАСА представи нови снимки на Земята заснети от Луната

  • наса-
  • земя-
  • луна-
  • снимка-
  • изображение

Земята сякаш се издига над лунния хоризонт

Уникална снимка на Земята, направена от космическият апарат Лунар Риконъсънс Орбитър (Lunar Reconnaissance Orbiter), който се намира в орбита около Луната, бяха представени от НАСА.

"Изображението е просто зашеметяващо", казва Ноа Петро, който работи по проекта ЛРО, който изучава Луната от 2009 г. насам. "Тази снимка на Земята извиква спомена за снимката "Синьото топче", направена от астронавта Харисън Шмит по време на полета на Аполо 17, преди 43 години."

В това ново комбинирано изображение се вижда как Земята сякаш се издига над лунния хоризонт.

Снимката е направена на 12 октомври с помощта на две камери: черно-бяла  камера с висока резолюция и тесен обектив и цветна камера с по-ниска резолюция, но широк обектив.

Тъй като ЛРО почти винаги е зает да събира данни и да снима Луната и рядко се появява възможност неговите камери да уловят Земята.

Първата подобна снимка е направена през 1966 г., но може би най-емблематичната такава е заснета от екипажа на Аполо 8, когато корабът навлиза в окололунна орбита на Бъдни вечер 24-ти декември, 1968 г.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 1 Отговор
    А кога ще видим истински снимки на Луната, щом като този апарат е в нейната орбита? Земята си я знаем.
  • 2 смях

    0 0 Отговор
    Ти явно искаш да видиш някоя местна красавица май?Но няма смисъл да ги снимат и на земята има достатачно лунатички-винеткаджийки!