Last news in Fakti

8 Януари, 2016 06:16 1 289 0

Част от талибаните обмислят да се присъединят към мирния процес

  • талибани-
  • мирния процес-
  • афганистан-
  • преговори-
  • мирни преговори

Пакистан, Афганистан, САЩ и Китай ще се срещнат следващата седмица, за да обсъдят проблеми, свързани с мира

Някои талибански фракции обмислят да се включат в мирния процес, който Афганистан и Пакистан смятат да съживят през следващата седмица. Новината съобщиха високопоставени членове на бунтовниците, които смекчиха твърдата си позицията относно мирните преговори, съобщава Ройтерс.

Срещата, която ще се проведе следващата седмица в Исламабад между длъжностни лица от Афганистан, Пакистан, САЩ и Китай е замислена като първа стъпка към възобновяване на мирните преговори, насочени към прекратяването на 14-годишната война, която убива стотици хора всеки месец.

Талибаните, които затвърдиха позициите си на бойното поле, след оттеглянето на повечето международни войски от страната до края на 2014 г. са разкъсвани от вътрешни търкания и разногласия. Ето защо все още не е ясно дали ще се присъединят към преговорите.

Дори това да стане, присъстващите ще представляват само част от ислямисткото екстремистко движение, което иска да свали правителството в Кабул и да възстанови строгото ислямско управление в страната каквото бе преди 2001 г.

Според някои анализатори в последно време се забелязват индикации, че в някакъв момент талибаните може би ще са готови да изпратят преговарящи.

Един талибански командир заяви, че вече е избран екип, който да отиде на преговорите, който включва двама членове от кабинета на талибаните в Катар. Други обаче бяха по-предпазливи.

"Може и да присъстваме след като мястото, времето, условията и реда на предложените преговори вече са решени от тези четири страни на първо място", каза друг високопоставен член на група талибани, базирана в пакистанския град Куета.

Афганистанските власти заявиха, че в графика на срещата не са включени талибански представители, но не изключват възможността някоя от фракциите да се присъедини към възобновения мирен процес в бъдеще.

"Разговорите ще помогнат на Афганистан и неговите партньори да измерят осезаемостта и искреността на усилията, предприети от страните в тях", заяви пред Ройтерс говорителят на президента Ашраф Гани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: