Last news in Fakti

20 Януари, 2016 07:45 8 730 20

Битката за Алепо – кулминацията на сблъсъка между Русия и Турция

  • сирия-
  • алепо-
  • русия-
  • битка-
  • турция-
  • кулминация
Битката за Алепо – кулминацията на сблъсъка между Русия и Турция - 1
Снимка: АП/БТА

Кулминацията на военния сблъсък между Русия и Турция ще е голямата битка за втория по големина град в Сирия –Алепо.

Това прогнозира в коментар за профила си във Фейсбук Владимир Чуков.

Специалисти са на мнение, че тактическите планове вече са направени и се чака единствено заповедта за началото на руско-сирийска офанзива, подкрепена от милициите на иранската Хизбула.

Ако сирийската армия изтласка от този ключов град бунтовниците, владеещи половината от него,

това ще стимулира много бързо ерозията на тяхното присъствие в страната.

В момента те (заедно с фронта Нусра) владеят 12% от територията на страната. Според местни специалисти от 15 000 селища в Сирия, 7000 са под правителствен контрол. Те обаче са по-големите и по-населените.

Те са разположени на около 25% от територията на страната. Според информация, дадена от Москва, от началото на руската операция на 30 септември в Сирия, 275 населени места са минали под контрола на правителството в Дамаск.

Неслучайно, вече с повишено самочувствие, сирийският външен министър Уалид Муалем заяви:

Няма да преговаряме със сенки.”

Той има предвид, че именно бунтовниците, подкрепяни от Саудитска Арабия и Турция, излъчиха делегацията на опозицията, формирана на конференцията в Риад, за преговори с правителството.

В същото време Русия превърна своята военна операция „От морето до реката” в същински шоу-рум.

Военни специалисти очакват, че в битката за Алепо водеща роля ще имат два полеви робота. Единият, Argo Mobility Platform, пригоден за бой на тежки терени, е използван вече срещу бунтовниците.

Паралелно с това полеви източници вчера съобщават за пристигането на американски транспортни самолети в превърнатото във военновъздушна база бившо летище за селскостопанска авиация край село Рамилан паша, в провинция Хасаке, Източна Сирия.

Те правят поредните доставки на оръжие и муниции на воюващата срещу ИДИЛ Сирийска демократична армия.

Личният състав на базата е 150 американски военнослужещи,

а кюрдските бойци са натоварени с нейната външна охрана.

Развитието на бойните действия показват, че в Сирия се очертават три основни играча – правителството в Дамаск, подкрепяно от Русия, Иран и Хизбула, кюрдските милиции, подкрепяни от САЩ и ИДИЛ.

За съжаление, терористите от ИДИЛ продължават своето настъпление в провинциалния център Хасаке, Източна Сирия, за сметка на проправителствения анклав в града, чиито подкрепления идват единствено по въздуха. Вчера са превзели ключови обекти като местното радио и университета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хараламби

    7 0 Отговор
    "...правителството в Дамаск, подкрепяно от Русия, Иран и Хизбула, кюрдските милиции, подкрепяни от САЩ и ИДИЛ."
    Написано е неясно и подвеждащо. Толкова ли не можахте да го редактирате за да се види, че ИДИЛ е третата страна. Иначе излиза, че САЩ и ИДИЛ подкрепят кюрдските милиции.

    Коментиран от #2

  • 2 Рачко Пръдлето

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хараламби":

    Грамотност трябва, Хараламби, но тя вече не е на почит в България. Куцо, кьораво и сакато вече пише и говори по форуми, вестници и телевизии и повече от половината от тях са откровено неграмотни. Горната статийка е ярък пример за това. Само виж как е написано - фронт Нусра например. А става въпрос за обикновени главорези, обединили се под знамената на ИД и назовали се "Фронт Джебхат Ал-Нусра" И те така.
  • 3 гост

    1 0 Отговор
    Ми те САЩ и ИДИЛ подкрепят кюрдските милиции, кое не е вярно написано :)
  • 4 Неразбрал

    1 0 Отговор
    Аз не разбрах от какъв зор това щяло да бъде пък сблъсък между Русия и Турция? Или идеята е, да ни подклаждат усещането, че между Русия и Турция едва ли не започва война? Типично в стила на нашите медии...

    Коментиран от #5

  • 5 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Неразбрал":

    Алепу е индустриалното сърце на Сирия и най-големият сирийски град. Много фабрики и заводи бълват продукция, с която конкурират турците. Турският хитлерчо- Ердоган има планове за териториално разширение за сметка на Сирия и заграбване на град Алепу. И това отдавна се знае, но не се пише открито.

    Коментиран от #6

  • 6 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "mediator37":

    глупости.тва се знае само от теб.турците сега имат зор не да придобиват,а да не губят територия.що се отнася до статията е пълна боза по отношение на твърдението, че турция и русия ще воюват в алепо.

    Коментиран от #7, #9, #11, #14

  • 7 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Десислава Димитрова":

    Това се знае от всеки, който си направи труда да чете повече отколкото да приказва. И по една случайност това се знае и говори от сирийци, с които лично съм контактувал и които са обикновени търговци. Което ще рече , че се знае поне от цяла Сирия, поне от цяла Турция, от кюрди, руско ръководство и т.н. , но не и от теб.
    Омръзнало ми е да отварям очите на суля енд пуля къмпани.
  • 8 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    аааа говорил си със сирииции,ясно.няма ли някъде инфо за това дето си говорил написано в нета?нещо казано от ердоган или от някои анализатор с реноме?
    и на мен ми омръзна да ти чета измишльотините ама на чета и даже ти опонирам!

    Коментиран от #10, #13

  • 9 Той

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Десислава Димитрова":

    Ето какво продават по турските магазини
    https://pbs.twimg.com/media/CVx3D1wWcAA1r1W.png
    не са фанелки на Челси и Арсенал нали краварско тролче?

    Коментиран от #15

  • 10 по темата

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Десислава Димитрова":

    Подготвяй се за скорошно отпътуване към идил, където ще ощастливяваш любимите си терористи по дванадесет часа дневно, като место вазелин, ще получаваш оръжейна смазка.

    Коментиран от #16

  • 11 Наско

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Десислава Димитрова":

    Деске гледай си плетките не се занимавай с неща които не разбираш.
    Ердоган искаше да се разширява за това спретнаха тази война със САЩ и Саудитска Арабия срещу неудобния Асад.
    Всичко беше ОК докато не се намесиха руснаците и нервите на турското джудже не издържаха и свали самолет.Т
    Това пък се оказа повод руснаците да му спрат полетите и сега не може да бомби кюрди.Те пък си искат държава и са си прави защото са поне 30 милиона.А ако се върнеш малко назад американците направиха държава на 1 милион албанци в Косово.И сега феса от разширение ще отиде на свиване.

    Коментиран от #17

  • 12 tost

    0 0 Отговор
    Вие какво очаквате от деса с феса да защити Русия ли?
  • 13 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Десислава Димитрова":

    стига цъка минуси :)
  • 14 kutrako

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Десислава Димитрова":

    Деско / Стоене Турците имат зор и то голям тука си прав /а :) Пишеш,че зорът не е да придобиват,а да не да губят територии викаш :) НЕМА такъв виц човече :) Как може да загубят нещо което не е тяхно ?До момента никъде не съм чул или видял да пише,че Сирия има някакви претенции спрямо Турция за територии та пустите завалии да се пазят от Сирия да не им завземе територии.

    Коментиран от #18

  • 15 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Той":

    ти явно харесваш такъв тип фланелки,а не тези на челси.твоите са със сталин, ссср или че гевара на основната страна ,печатани в русия и на руски език или изплагятствани от някои червен скапаняк тук,предполагам твои съмишленик!провери на червения площад и на арбат кви фланелки продават ,фланелките на арабските терористи са си направо детски тениски спрямо тези с логото кгб или сталин.ако искаш може да потърся ,освен фланелки има и чаши и метални шишета за водка и т.н. сувенири величаещи масови убиици,а в центъра на москва има и мумия на един от тях дето и днес си го почитат.завалията е изтрепал поне десет хиляди пъти повече народ от ид ,а църквите дето е съборил са пак с хиляди повече от тези съборени от терористите на даеш!
  • 16 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "по темата":

    ха,ха,ха...и кво сега и ще ме плашиш ,а мишле?няма нужда да си сменяш ника за да видя колко си много ,акъла ти те издава във всеки един.
  • 17 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Наско":

    наско ,ти си гледай ракията мой човек и не се сили да пишеш,пробвай първо да прочетеш нещо ,щото няма как да отдаваш информация без преди това да си приел.тва дето пишеш са пълни глупости и нито една страна в света няма мнение подобно на твоето,дори и русия!
  • 18 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "kutrako":

    понеже ти поне си по -вежлив ще ти изнеса лек урок,та дано прихванеш нещо ,но се съмнявам.турция ,кутраче е заобиколена от врагове ,изключая българия всичките и съседи я мразят и се готвят за разплата с нея.нека да видим кои са :гърция,грузия,армения,русия,ирак,сирия,израел някои нямат пряка граница с турция ,но са много близко и имат историческа нетърпимост към нея в повечето случаи напълно заслужена от страна на турците.освен това имаме една огромна кюрдска общност ,живееща в турция и в съседство ,която води гражданска война от 30 години за своята независимост,за да стане още по-зле за турците ,демогравски кюрдите ежегодно увеличават броя си както и относителния дял сред населението на турция.та до тук излиза картинката на турците и положението им.ако не ги потдържа европа и сащ икономически и политически ,те ще се срутят като държава за десетина години и познаи кутрако къде ще избие най-голямата тежест при това срутване.другото са приказки на маса ,с ракииката местно производсто и групата с лекьосаните пуловери дето разтягате лакардии и си гледате на ръка кви юнаци сте ама никой не ви знае!
  • 19 kutrako

    0 0 Отговор
    Стояне кой какво пие и мези си е негово решение и слабо ме вълнува всеки има правото да си прави с живота както смята за добре:)Много хора нямат пари да си купят нови дрешки и си купуват лекьосаните от магазини втори шанс. От цялото това писане което си направил да ме (просветлиш ) не видях каква е връзката с това че щели да загубят територии ? От Сирия ли от кой ? Нямам информация,че Сирия или Ирак имат териториални претенции спрямо Турция :)Казваш,че много държави мразят Турция.Даже си изброил доста както виждам :) На какво ли се дължи ( обичта) на тези държави към Турция ? Пишеш от името на кой ,че България е пръв приятел на Турция? Ако е само от твое име ок :)Но не мисля,че са ни много на сърце. Демогравски ,ако само предположиме ,че българомохамеданите решът да си направят автономия в България каква ще ти е реакцията? Бъдете здрави.

    Коментиран от #20

  • 20 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "kutrako":

    основна претенция имат за територия в турция кюрдите и те са подкрепени в начинанието си от голяма част от турските съседи.кюрдите имат претенции за почти 30% от територията на турция .тва е съвсем официално предявено от тях.сирия, ирак и русия ,а и гърция са страни които потдържат кюрдските претенции в различни периоди.автономията на кюрдите в ирак,сирия и иран ще даде възможност за по-сериозна организация от тяхна страна и това турция се опитва всячески да избегне ,но вече в ирак стана ,а в сирия е на път.тези държави не обичат турция щото са били част от османската империя и са сърбали турската попара,но всяка империя е обградена от такива държави,русия също има проблеми с балтиици и поляци,а и не само с тях,германия също е имала подобни проблеми с чехи ,поляци,французи...българия не е пръв приятел на турция,но не сме им и враг макар че тук има много мераклии за това,да не забравяме че в българия има 1 млн.мюсулмани част от които са и турци и те често са в управляваща коалиция при нас,което допълнително прави отношенията по-добри.
    ако мюсулманите искат автономия в българия ,аз лично бих се възпротивил ,но за да няма такава е важно българския мюсулманин независимо турчин,българин или циганин да се чувства в българия в своята родина.за да бъде така основна отговорност обаче носим ние от мнозинството ,за да си подредим така държавата ,че тези мюсулмани тук да се интегрират реално.в противен случаи ще имаме ядове,независимо от тва колко добре сме въоръжени
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания