Last news in Fakti

27 Януари, 2016 07:30 20 883 50

Кога ще излети новият руски бомбардировач?

  • самолет-
  • русия-
  • туполев-
  • пак-да-
  • бомбардировач-
  • ракетоносец-
  • разработка

Новият руски бомбардировач се различава от предшествениците си

Кога ще излети новият руски бомбардировач? - 1
Снимка: Wikimedia 

Първият полет на новия руски бомбардировач - ракетоносец „Туполев“ ПАК-ДА бе отложен с близо три години. Според представител на руските военновъздушни сили е малко вероятно да види бял свят преди 2021 година.

Предварително бе планирано „Туполев“ да бъде пуснат през 2019 година, но срокът бе просрочен. „Предизвикателството пред нас е да бъде създаден прототип най-късно до 2021 година, но се надяваме това да се случи преди това“, заяви пред „Спътник“ Виктор Бондарев, главнокомандващ руските ВВС.

Какво, обаче, трябва да знаем за новия руски стратегически бомбардировач ПАК-ДА? Москва отбелязва, че той не е подобрение на вече съществуващи самолети, а е напълно нов летателен апарат. Разработван е от авиационната компания „Туполев“.

На борда на „Туполев“ ще бъде разположена напреднала авиационна техника – включително нов радар и електронни системи. Двигателите ще са НК-32 – турбореактивен двуконтурен двигател, разработен от ОКБ „Кузнецов“.

ПАК-ДА няма да бъде малък самолет. Очаква се по тегло да е близък до Боинг 757, а освен това да има възможност да бъде натоварен с оръдия и боеприпаси с тегло от над 27 000 килограма.

Новият руски бомбардировач се различава от предишните съветски, които залагат на комбинация между скорост и полети на дълги разстояния. Заради големия размах на крилата и дизайна си самолетът няма да може да преодолее скоростта на звука, но за сметка на това ще бъде „по-невидим“ за радарите.

Самолетът ще може да използва всички съществуващи и бъдещи оръжия на снаряжение в руската армия и военновъздушни сили.

ПАК-ДА ще замени съществуващите Ту-22М, както и Ту-160. Москва има техническата възможност да развие и изгради един нов бомбардировач „Туполев“ ПАК-ДА. Не е ясно, обаче, как Русия ще плати за тази масивна програма – особено на фона на икономическите трудности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честно

    4 5 Отговор
    Мнооого ги мислите щом са решили ще стане това не е елементарен проект който много кухари с меки пръсчета ще почнат да плюят
  • 2 gost

    5 1 Отговор
    Ще излети по скоро от нашите мигове .... хващам се на бас!
  • 3 Kcaniba

    1 3 Отговор
    Те и Армата били картонени, и пияните руски бомби били..
    Носитуацията е пределно ясна ху из ху!
  • 4 tati

    6 0 Отговор
    Те - хората - правят !!
    Айде и Ние да започнем нещо да Правим !
    От 25г само приказваме !
  • 5 Наташка

    2 4 Отговор
    Е...хе...2021....то до тогава американците ще са на светлинни години с по-добри технологии от руснаците......и то без много да тръбят!

    Коментиран от #6

  • 6 бум бам

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Наташка":

    "Ще" Това "ще" е любима фраза на бат боко

    Коментиран от #7

  • 7 Наташка

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "бум бам":

    То "ще" е и любима фраза на Путин , защото още си прави кола, в която да се вози, но за сега не е успял и се вози на Мерцес....е дано до 1921 година успее....

    Коментиран от #10

  • 8 toto

    4 0 Отговор
    личи си че не четете и идея си нямате от авиация :D това са безумия да се харчат такива пари за военна техника на фона на това че всички уж искат мир :P какво стана с USA B2 spirit и f 22 raptor ?!?! пални провали и двата спрени от производство втория дори няма бойна мисия :D :D :D безумия и руски и американски :(
  • 9 Киро

    3 4 Отговор
    Ще излети, като нефта стане пак над 100 долара - тоест НИКОГА.

  • 10 бум бам

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Наташка":

    Дрън Дрън Антинаташка явно си поредната кухина от действителността ЗАЩОТО НЕ ЗнАЕШ нито БВП нито вътрешния нито външния дълг на Руското "ЩЕ" Като ги научиш ще ти стане мнооого кофти
  • 11 сдфгг

    2 5 Отговор
    Ще хвръкне га пръдне гущера. Тоя сайт за автомобили ли е или за про-руска пропаганда. Новия им танк, новата им лада. Вие майтап ли си правите.
  • 12 сссс

    3 3 Отговор
    ке литне на марта у сряда, хах, руски смешници... руските трололизачи бесни
  • 13 mediator37

    4 1 Отговор
    Кога най-после някой по-наблюдателен ще повдигне философския въпрос защо руснаците един прост телевизор не могат да произведат.

    Коментиран от #17

  • 14 честно

    2 4 Отговор
    Защото децата си обичат играчките дрънкулките/ телефончета. телевизорчита и др.битовизми А серизните народи си ПАЗЯТ СУВЕРИНИТЕТА и САМОСЪЗНАНИЕТО и те са на ПЪРВО МЯСТО .Това нещо е мъгла за вас ЕВРОАТЛАНТИЦИ НЕНАУЧИЛИ как се отстоява независимоста на РОДИНАТА си
  • 15 наблюдател

    2 4 Отговор
    И да литне и да не литне за сега си имат достатъчно бомбардировачи.
    Американците и те нямат нов бомбардировач и си летят със старите B52 от 1961 година.B2 ги спряха защото бяха по 2,2 милиарда парчето и на това отгоре не бяха невидими.
    Така че и едните и другите явно ще си ползват старите машини.
  • 16 blqd

    2 2 Отговор
    руската пропаганда много запада вече, публата не се котира много много
  • 17 раптор

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "mediator37":

    Виж... нашата задача беше да измислим телевизора! Направихме го! Сега китайците, корейците и японците могат да си произвеждат на воля! Да произвеждат и за нас! Ние се занимаваме с върховни материи! Консуматорските стокички, не ни вълнуват - изобщо! А творенията ни винаги допринасят за световния прогрес! По един или друг начин! Дали пряко, дали защото на някой му се е стегнала втулката и ще седне да измисли нещо по-добро!
  • 18 раптор

    2 5 Отговор
    Русия е единствената държава в света, която разполага с технологиите да спаси света, ако се задава огромен метеорит, призван да унищожи земята! Не знам японските тойотички, немските мерцедесчета и американските айфони с какво ще ни помогнат! Великорусите във възход!
  • 19 BMW

    4 2 Отговор
    БВП на Русия е колкото на една Франция , с разликата , че Франция е 40 милиона население а Русия е 160 мил. Дават си парите за армия вместо да си развиват икономиката , народа гладува има огромни територии които пустеят . Знаете ли ,че бащата на Путин е бил готвач на Сталин ??? Сега сещате ли се защо тъгува Путин за разпада на СССР ???

    Коментиран от #20

  • 20 раптор

    1 4 Отговор

    До коментар #19 от "BMW":

    Гяню манипулираш! БВПто на Русия с приравнена покупателна способност е 3,745 млрд, $, а на Франция е 2,572 млрд. за 2014г според Световната Банка! Населението на Русия е 144 млн, а на франция 66млн... Но Русия е от 26 години в условията на пазарна икономика, докато франция от мнооооого повече! Да не говорим за френските колонии и техните природни и човешки ресурси, които тя е ограбила!
  • 21 факти

    3 1 Отговор
    Какво да си говорим.Основният бомбардировач на САЩ B52 e от 1955 година (77 бройки) B2 1997 20 Бройки B1 1986 62 бройки.
  • 22 Vasik Atanasova

    4 3 Отговор
    ДРЪЖТЕ СЕ ЗА РУСНАЦИТЕ НЯМА ДА СБЪРКАТЕ
  • 23 onq s konq

    4 4 Отговор
    Той ше излети ама бързо ше падне щото цялата им работа такава - недоделана

    Коментиран от #25, #32

  • 24 BMW

    2 2 Отговор
    БВП- 2,9 трлн. Амер.долара на Франция за 2015 и БВП- 2,5 трлн.Амер.доларе на Русия за 2015 . Лъжеш раптор .

    Коментиран от #31

  • 25 ха ха

    3 5 Отговор

    До коментар #23 от "onq s konq":

    Да не бъркаш нещо с американската космическа програма.На тях совалки не им останаха от аварии и сега летят с руски ракети които уж падали.
  • 26 ракети

    3 4 Отговор
    Пентагонът е помолил Сената да смекчи санкциите, които забраняват на американски компании да купуват ракетните двигатели RD-180, които са руско производство, съобщават руски медии.

    RD-180 се използва в американските ракети "Атлас 5", като до момента няма американска алтернатива на руските ракетни двигатели.

    По-рано американският Конгрес прие законодателство, забраняващо използването на RD-180 за бъдещи военни цели. По-специално законът насочва американските военновъздушни сили да изоставят руската задвижваща система до 2019 г. Забраната беше подготвена във връзка със ситуацията в Украйна.

    Законодателната инициатива също така предвижда да се предоставят 220 млн. долара на военновъздушните сили през тази година, за да започне разработването на американска алтернатива на руския двигател.

    Говорейки пред сенатската подкомисия за въоръжените сили, шефът на ВВС на САЩ Дебора Джеймс е предложила поредица от изменения на закона, така че САЩ да могат да купуват RD-180, които са били поръчани от Русия преди събитията, свързани с анексирането на Крим от Русия. САЩ все още има да плаща за тези двигатели.

    Според Джеймс промяната в закона „ще способства за запазването на изстрелването на ракетите "Атлас", докато не бъде разработена американска алтернатива".

    Сенатор Джон Маккейн, който е пословично известен с антируската си реторика, се зачудил „дали е в интерес на САЩ да субсидира руската военна промишленост, имайки предвид поведението на Русия".

    „Не. Това е жалко, но гарантирането на достъп до космоса е много по-важно", отговорил говорителят на Пентагона.

    Коментиран от #39

  • 27 малко разбойниково

    1 3 Отговор
    Що слагат минуси на ИСТИНАТА .Ние слагаме ЧЕРТАТА на минусарите
  • 28 кочо

    3 1 Отговор
    То че нямат пари и мозък и нищо няма да направят е ясно,но дори да направят нещо не ми е ясно кого ще бомбардират.В момента B2 са като извънземни ,а са на по двадесетина години вече.

    Коментиран от #29

  • 29 бум бам

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "кочо":

    Вземи се образовай че и 2 клас ти се смеят на НЕИНФОРМИРАНОСТТА
  • 30 Естребовски

    1 2 Отговор
    Този сайт заприлича на Пеевски парцал.И тук жалка хибридна война .Ближете русиу за*ници.
  • 31 раптор

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "BMW":

    Това е номинално! А стойността на парите е различна! Затова е приравнената покупателна способност! За 2014г. всичко е точно не лъжа... За 2015г. нямам данни! Б-2 е стар самолет, който може да се засече от новите модификации на с-300, да не говорим за с-400 и с-500...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гостенин

    0 2 Отговор
    ПАК-ФА ще,ПАК-ДА ще, е а дано...Е затва е безаналогова тая техника....Няма я !....Ама това не пречи на филите да получават ерекция,щом дойде реч за руско оръжие...
  • 34 u96

    2 2 Отговор
    браво браво на братушките,скоро ще вечерят само ламарините от оръжията си ура
  • 35 Киро

    2 2 Отговор
    Toя раптора пак се е захванал да "доказва" колко добре били руснаците...ХАХАХАХА

    Вече 100 рублички за 1 евро, а?

    Ше се научите!

    Я бюджетчето пак да се свие, че нефта седи на 30 долара барел и седи и седи....ааууу, ама добивът бил скъп, ми скъп ееее!

    Нищо, сега като се изтеглят още фирми от Русия, като се дигне още безработицата, а хората не могат да си плащат кредитите, взети във валута, ше се научите!

    И БВП на Русия изобщо не се мери с това на Франция, вече е колкто на Испания!

    Извън топ 10, някъде към 15-то място и пада ли пада!

    Руснаците били измислили телевизора ААХАХАХАХАХАХААХАХА, измислили са на.ирането от пиене пред телевизора, това е! Всичко останало са крали!

    Коментиран от #36, #37

  • 36 раптор

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "Киро":

    Въобще не обяснявам колко сме добре! Обяснявам точно колко сме! Нашата мисия е прекалено скъпа за да се фръцкаме с чужд разкош! Ей го, за мене някоя богата мутричка не струва 5 пари... Много по бедни хора струват много повече за мен, отколкото мерзките спекуланти, олигарси и друга мърща... За такива дебили съм великорус, както и за тебе!
  • 37 раптор

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "Киро":

    Иначе гошко , не е зле да проследиш следните пионери в телевизията: Владимир Зворикин, Борис Львович, Ованес Абгарович... Все родоначалници на телевизора! Имаме доста достойни пионери и в други насоки! Например: 1вата слънчева батерия е измислена от Столетов, Александр Григорьевич, изобретателя на трансформатора - Яблочков, Павел; Създателя на технологията за преработване на сурова нефт: В. Г. Шуховов, създателя на незаменимия изкуствен каучук: Сергей Лебедев; Създателя на 1вия електрически влак (80% от влаковете днес са електрически): Фиодор Пиротски; Изобретателя на видеозаписа: Александър Понятов; Изобретателя на комбайна: Андрей Власенко... И още много много фундаменталисти! Да не говорим в телекомуникациите и космонавтиката... Все гении, без които днес щеше да пишеш глупости в дневничето си, а не на дигитални носители...

    Коментиран от #47

  • 38 раптор

    1 2 Отговор
    Малко са страните които се доближават до нашия научно-технически принос! Те са: САЩ, Франция, Германия, Великобритания... Никой друг! Никакви японци и корейция... дори днес да правят страшни телевизорчета и прочие плагиатски технологии, те са само последователи! От всичките изброени държави, ние сме единствената нелатинска... Демек: представители на славянския разум... Този разум, който заложиха Кирил и Методий! Ако нещо не ви достига в нас, се оплаквай на първопроходците в славянския свят!
  • 39 какви ги плещиш троле

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "ракети":

    "Пентагонът помолил....." Евала заработи си рублите с толкова многословни глупости, но си пропуснал да напишеш, че Пентагонците си имат ракетна система Delta в която няма и едно руско винтче, а да не говорим за цял двигател. Последното и стартиране беше юли 2015, като изведе сателит на щатските ВВС - WGS 7.

    Коментиран от #41, #42

  • 40 раптор

    1 2 Отговор
    Иначе относно това, че Русия е единствената държава, която може спаси света от метеорит, има едно свидетелство... И то е, че Европейска космическа агенция моли Русия да построи антиметеоритен щит, защото е наясно, че тя притежава технологиите и ресурса за да го осъществи!
  • 41 честно

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "какви ги плещиш троле":

    Кат са толкова яки НАСА защо все са навряни в МКС и нон стоп имат техен космонавт в почти всеки пилотиан кораб А руснаците не ходят на Кейп Каневарал .Много просто руснака няма какво ново да научи от тях !!!!?????.Панимаеш или нет
  • 42 факти

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "какви ги плещиш троле":

    Вземи се зачети малко коя е основната ракетна система от 1950 та за тежки сателити на американците и прочети за RD 180.Може да разбереш какво ти говорят.Това е работният кон на американците и самият факт че ползват руски двигатели в него говори каква надеждност имат.И прочети колко американски космонавта са летели с американски ракети след 2011 та когато се закри програмата на совалките.
    Когато си извадиш главата от онова място може и да разбереш че не всичко което ти пише американската пропаганда е истина.
  • 43 Бай хой

    1 2 Отговор
    Тука темата на статията ли коментирате или си казвате наизустените измислени истории.

    Доколко е качествена и ефективна руската военна техника говорят фактите от последните месеци. Коалицията на сащ разполага в близкият изток с над 300 самолета и то от най модерните им. Русия там оперира с 50 самолета и то произведени преди почти половин век. Кой каква работа върши там няма смисъл да повтарям.

    А наистина крадците и продажниците нямат Родина. Както виждате те продават България на колонизатори и поробители като подменят и историята ни, но Бог ще ги накаже и тях.
  • 44 стратокастър

    0 1 Отговор
    Къде ходиш Бай хой?Изгуби се като Петко Сертов?
  • 45 ghost navigator

    0 1 Отговор
    Каквито са им колите такива са и самолетите

    Коментиран от #46

  • 46 честно

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "ghost navigator":

    Децата си играят с колички .Навигацията ти е сбъркана нужнната ти жизнено важна КОРЕКЦИЯ
  • 47 999

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "раптор":

    На САЩ най успешните хеликоптери се казват Сикорски защо ли??
  • 48 Ф16

    1 1 Отговор
    Ако излети този руски боклук 100% ще падне!

    Коментиран от #49

  • 49 ПУКАЛА Ф16

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Ф16":

    БЪДИ ПОСЛУШЕН НЕ КОМЕНТИРАИ ЩЕ СИ ПО УМЕН
  • 50 Само за Лайкучки

    0 0 Отговор
    Чико Сем нещо се е простудил и кашля. И у дома седи, чайчета си вари от Тинтява и горещичко го пие та да го згрява. Чичкото все голям го вади а ма нещо не му става. Мекушавичък нещо се оказва. Момата Ваня майче ще е уважи а чичо Сем в болнични у дома по ТV новините ще следи. СЛАВА РОССИИ! СЛАВА РУССКОЙ ФЕДЕРАЦИИ, СЛАВА ПУТИНУ! Люба братци , люба! Люба братци с вани жить! България ще е винаги с РУСИЯ!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания