Last news in Fakti

2 Февруари, 2016 15:11 1 133 0

Гръцките фермери блокираха и Маказа

  • гърция-
  • блокираха-
  • маказа-
  • фермери-
  • гръцки

Опашките от ТИР-ове вече са огромни

Гръцките фермери вече блокираха работата и на граничния пункт Маказа, след като повече от десет дни блокират Кулата - Промахон и Илинден - Екзохи, създавайки огромни проблеми. Опашката от тирове от българска страна е станала 15 км и вече наближава град Сандански. Товарните автомобили са блокирани от обяд на 1-ви февруари, съобщава онлайн изданието "Български новини".

Подобно е положението и от гръцка страна. Български шофьори сигнализираха, че втори ден стоят на 10 километра преди границата, без храна и вода, и поискаха намесата на Външно министерство. Шофьорите се оплакват, че няма кой да им помогне. Те се обръщат към медиите, защото все още не са получили отговор от официалните власти.

На ГКПП Илинден - Екзохи пък няма да бъдат пропускани превозни средства в интервалите 10.00 – 15.00 часа и 17.00 – 22.30 часа.

Остава ограничението за преминаване на товарни автомобили през ГКПП Кулата - Промахон в двете посоки. От 16.30 часа вчера леките коли и автобусите са пропускани да преминават пункта.

Ние не намираме връзка между тежкото положение в Гърция и действията на фермерите, защото този филм го гледаме за десета година поред и не намираме начин да противодействаме. Това прилича по-скоро на Дионисиеви празници, отколкото на протест, защото няма изисквания и лозунги, които да видим по границите. Това заяви пред БНР Красимир Лалов от Националния съюз на превозвачите.

Искането на гръцките фермери е да бъде отменен законопроектът, предвиждащ спорни пенсионни реформи и увеличаване на ДДС на 29%. Те категорично заявиха, че няма да преговарят с правителството на Алексис Ципрас, което изготви законопроекта като част от стратегията за издължаване на европейските кредитори.

До момента не са предприети конкретни действия относно исканията на синдикатите. Поради тази причина блокадата за тежкотоварните автомобили остава безсрочна.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: