Last news in Fakti

21 Март, 2016 21:53 1 326 9

Нов ден в отношенията между Куба и САЩ

  • куба-
  • отношенията-
  • сащ

Според Раул Кастро двете страни са постигнали добър прогрес

В изявление след днешната среща с кубинския президент Раул Кастро, държавният глава на САЩ Барак Обама обяви „нов ден“ в отношенията между двете страни, съобщи ABC.

“В повече от половин век присъствието на американски президент в Хавана беше немислимо. Сега обаче е нов ден“, заяви Обама. Все пак той заяви, че Куба и САЩ все още продължават да имат свои големи различия и че Вашингтон ще продължи да настоява за спазване на човешките права на острова. Той подчерта проблема с арестите на местни дисиденти, което пречи на свободата на изразяване в Куба.

„Срещнах се с хора, които са били жертва на произволно задържане и за тях е важно аз да говоря за този проблем“, заяви Обама.

„За какви политически затворници говорим? След като тази среща може да ми дадете списък с имена. Ако в него наистина има политически затворници, те веднага ще бъдат освободени“, заяви Раул Кастро.

В свое изявление президентът на Куба заяви, че САЩ и Куба са постигнали „добър напредък“ в периода след възстановяване на двустранните отношения. Според него обаче тези стъпки са недостатъчни, основно заради продължаващото търговско ембарго над неговата страна. Той призова и за връщането на кубинската територия, заета от американския военен център в Гуантанамо. Според Кастро между двете страни все още има големи различия, но те ще работят по нещата, които ги свързват.

В момента Барак Обама е на историческа тридневна визита в Куба.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПСНМ

    1 2 Отговор
    Забелязвам, че кубинеца е доооста по-бял от американеца... Вероятно е грешка на фоапарата!

    Коментиран от #2

  • 2 раптър

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "ПСНМ":

    Не си разчел правилно снимката ,колега! Възможно е Обама да е посрещнат с демонстрация на руските установки Солнцепек, с които Куба разполагат- за това ти се вижда по-опушен!

    Коментиран от #7

  • 3 кроко

    1 2 Отговор
    Еййй, .ахти лицемерите и двамата - ухилили се все едно са първи приятели, дето не са се виждали от години!
  • 4 ФМЕП

    1 2 Отговор
    Нарочно ли са им объркали местата и знамената? Сякаш маймун няма да си покаже зъбите, като го снимат...
  • 5 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    дано братя кастро не живеят много дълго щото скоро ги чака килия :)))!!!както му вдига ръката на американския президент сега ,този международен терорист кастро ,не знае кво го чака като благодарния кубински народ скъса синджира :))!
  • 6 o&k

    2 1 Отговор
    Куба е единствената държава на света,където се карат коли от 50-те години поради ПЪЛНА ЗАБРАНА ЗА ВНОС!!!Това е реалният резултат от "СЪВЕТСКАТА ПРЕГРЪДКА"-несравнимо по-силна от тая на питона...
  • 7 стратокастър

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "раптър":

    Изгубил си се в превода !Най-модерните руски ракети с които разполага Куба са "чушкопек"!

    Между другото кубинците стояха под руско робство доста по -дълго от нас и заплатите им стигнаха колосалните 5(пет)$.За сравнение бих казал че такива заплати щедро раздаваше другаря Жан Виденов!

    Коментиран от #8

  • 8 раптър

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "стратокастър":

    Абе чушкопек ,чушкопек ,ама от него такъв "тен" не се хваща! Още повече че чушкопека е БЪЛГАРСКО ОТКРИТИЕ! А ние сменихме робството с Американско преди повече от 25години! Би ли ни разрешил Амер. сенат да продадем такава стратегия на "идеологическия му враг" Така че няма как да е чушкопек! Него ще си го купиш с парите от Америка срещу България ! А по темата -дори и да нямат Солнцепек кубинците, руснаците ще им пратят безвъзмездно!все пак Флорида е близо и дали ще помагат за американския "тен" руснаци или кубинци ако се наложи , са детайли!

    Коментиран от #9

  • 9 стратокастър

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "раптър":

    Потроши се тоя бизнес между Русия и Куба.Преди време всяка седмица пристигаше един голям руски кораб от който кубинците разтоварваха храна ,горива.... и добре си живееха в комунизма но от къде се взе тоя Михаил Горбачов ?Та тоя същия гаден тип откри че сиренето е с пари от тогава работите тръгнаха зле! Ако Путин пусне отново безплатното сирене ще потръгнат нещата .Ха дано ,ама надали?