Last news in Fakti

23 Март, 2016 08:00 3 745 21

"Росатом" произведе ядрено космическо гориво

  • росатом-
  • космическо-
  • гориво

През 2018 г. трябва да бъде представен прототип на ядрен реактор за космически кораб

Руската държавна компания „Росатом“ обяви, че е произвела експериментална партида от космическо ядрено гориво, съобщи Лента.ру.

Създадени са горивни елемент, които нямат аналог в света за проект за транспортно-енергиен модул на базата на ядрена двигателна установка. Очаква се през 2018 г, от „Росатом“ да представят прототип на ядрен реактор за космически кораб.

Идеите за такъв тип проект съществуват още от 2010 г. Целта е на Русия да се осигури водеща позиция в разработването на високоефективни енергийни системи за космически цели. Техническите решения, включени в проекта, се разработват съвместно от „Росатом“ и „Роскосмос“

Те ще позволят да се реши широк спектър от задачи, включително за програмата за изследване на Луната и далечни планети.

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kcaniba

    5 3 Отговор
    Почти "Вечният двигател"!!!
    Сега америте няма да спят спокойно, като знаят, че ПРо срещу космоса ще трябва да създават. А тях много ги е страх, когато някой е много силен!!!!
  • 2 arbo

    3 5 Отговор
    много ги е страх америте и си живеят живота, а русите ядат росатом и простатом! Слез с гугъл картата в Америка и поразгледай малко как живеят, после виж Австралия и поразгледай и руснаците и тогава ще видиш кой е прос атом и кой е умен атом, ушане!
  • 3 Спас

    2 7 Отговор
    Поредната руска партенка!
  • 4 scbg

    6 2 Отговор
    Не знам дали е поредната партенка, но и до ден днешен НАСА, ползва руски двигатели да извежда ракетите си :)
  • 5 mediator37

    6 2 Отговор
    Нали фалира Русия, какво става, не мога да разбера?
    Или щеше да фалира?
    Руснаците май още не са научили , че Русия е фалирала и пак заливат европейските курорти.
    arbo, хвани пиши по руските форуми да обясниш на руснаците, че са фалирали, да вземат да се спрат малко, че много ме комплексират как харчат нашироко по нашите курорти, лежат по шезлонги и плюскат в 5-звездни хотели, пък ние- ръйш ли, нефалиралите спестители на плажа се търкаляме в пясъка и купуваме варена царевица от циганите за 1лв. кочана...
    Ама ти сигурно и това не можеш да си позволиш, щом по гугъла гледаш кой как живее. Стой си там на компа и гледай живота по гугъла.
  • 6 стоян георгиев

    2 6 Отговор
    те кво ли не измислиха в последните години,дори щеше да сложат електрически устроиства за сваляне на прозорците на ладата ама нещо се размина ,но ето вече имат ядрено гориво пригодено за космоса ,а скоро и ядрен двигател .тва е малко като онзи виц от соца дето първо баи тошо ни беше направил мост и имаше проект после и за река!
  • 7 тошибиян

    2 3 Отговор
    Тва бг говедо страшно просто, те хората там се развиват в строго определена насока тука идиотите викат щом нямат ел стъкла значи не живеят и откритията и новововъведенията не стрували щом на колите не слагат ел стъкла и климатик....само тормоз за вас овче стадо побойща мизерия тормоз

    Коментиран от #8

  • 8 стоян георгиев

    2 6 Отговор

    До коментар #7 от "тошибиян":

    тормоза скъпи смехурко вече ще бъде към тези като теб,колкото прехода тук свършва,толко по -дълбоко в кочинките ще ви навираме :))достатъчно ни тормозихте ,стига толкова.сега под моста в кашоните и топлата супа ще ти е бонус!

    Коментиран от #14, #15

  • 9 Гост

    1 5 Отговор
    Вие от къде падате не знам. Отидете в Америка и ще видите, че на тези хора въобще не им дреме как живеят другите. Те си живеят мирно и спокойно в една уредена държава и хич не им пука от чуждестранна пропаганда, защото просто не я четат :)

    Големи Хейтъри сте ... в превод това са хора дето могат само да мразят ... едни такива некреативни (дето не създават нищо и само плюят).
  • 10 Иво

    5 2 Отговор
    Хехехе... сополивия Ганьо с размъкнатите гащи и незавършено средно тръгнал да анализира руската икономика и технологични постижения.
  • 11 Гост

    5 2 Отговор
    а на Руснаците ... Евала ... това е креативност и само до нещо хубаво ще доведе за света.
  • 12 обективизъмът

    4 2 Отговор
    Американци, руснаци, все тая, важното е ние да сме добре, АМА НЕ СМЕ!
    Иначе във връзка с темата, Русия, винаги си е била суперсила и такава ще си остане, не съм русофил, но това са фактите.
    Друг е факта, че се меси в нашата икономика и политика, а любимите ни американци, явно това въобще не ги притеснява.
    Само турците им се опънаха, отново факт!
  • 13 Гы гы гы

    3 2 Отговор
    "програмата за изследване на Луната и далечни планети"
    - близките планети са за слабаци :-)
  • 14 наблюдател

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Тормоза започна отдавна и твоите приятели фесовете вече и в Брюксел взривяват,така става от много толерастия.А ти си пиши глупости за ел стъкла докато хората правят космически технологии.
  • 15 упсссссссссс

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    в 2015 г. руснаците направиха и ядрен реактор със студен синтез----което означава че няма никаква опасност от аварии и няма отпадъчно гориво и нужда от съхраняването му.Този реактор също няма аналог в света-един реактор вече работи експериментално.Ама у нас няма да видиш такива новини-защото ще противоречът на политическата ни линия-която е в посока пюене по всичко руско.--А ти си от малките платени стотинкаДДДЖЖЖии--които се продават за едно кафе...
  • 16 ОПАААА КО СТАНААА ЧЕСТНО

    2 0 Отговор
    ТОВА Е ЧАСТ ОТ НОВИНИТЕ НА РУСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ В НЕЯ СЕ СЪОБЩАВА ЗА СИНТЕЗИРАНЕТО НА 4 НОВИ ЕЛЕМЕНТА НА МЕНДЕЛЕЕВАТА ТАБЛИЦА СЪЩЕСТВУВАЩИ В МОМЕНТА НА КОСМИЧЕСКО НИВО ????!!!::::;
  • 17 Бате Цецо

    3 0 Отговор
    "Идеите за такъв тип проект съществуват още от 2010 г"
    --------------------------
    Идеята за такъв проекст съществува от 50-те години на XX в. Правени са и прототипи първо в САЩ после и в СССР, но американците са претърпели аварии и официално са се отказали през 70-те. През 1986г руснаците успешно приключват тестовете на РД-0410, но след падането на СССР проектът е изоставен.
  • 18 Реалист

    0 5 Отговор
    Може ли възторжените копейкаджии по-долу да ми обяснят какво става като гръмне при излитане ракета с ЯДРЕН двигател? Ще има ли поне едно "извинете" или както при Чернобил бушмените ще си мълчат докато ги разкрият? Да не се храним пак с радиоактивни салатки без да знаем? Ще ви изпратим на космодрума да викате "УРА" че дано останете завинаги там. България е за БЪЛГАРОФИЛИТЕ...

    Коментиран от #19, #20

  • 19 ЧЕСТНО

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Реалист":

    ТЪЙ ГОВОРЕХА КАПИТАЛИСТИТЕ КОГАТО СССР ПУСНА НА ВОДА ПЪРВИЯ АТОМЕН ЛЕДОРАЗБИВАЧ ЛЕНИН ПРЕЗ 1955 А ТОЙ ОЩЕ Е НА ВАХТА БЕЗ НИТО ЕДНА АВАРИЯ. А СЯ КО ША ИЗМЪДРИШ ????!!!""" АМА ДА Е РЕАЛНО........
  • 20 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Реалист":

    Честно много си зле. Фил е човек,който обича нещо друго различно от него. Българофил не може да бъде българин защото...той си е българин. Ако си циганин, виж тогава те разбирам.

    Коментиран от #21

  • 21 Реалист

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Монго":

    Ти само затвърждаваш мнението ми че повечето "образовани" българи четат "по диагонала" без да мислят. Сигурно си редовен читател на "Жълт Труд" или "Шок"... Хайде отново по-простичко за теб задачата: Колко българи познаваш които обичат хората край себе си? Не е задължително българина да е българофил (както си писал по-долу) и точно това трябваше да проумееш. Ама то главата трЕбва и да мисли а не само да плещи...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания