Last news in Fakti

23 Март, 2016 19:14 2 712 14

Бежанци протестират и всяват смут на гръцката граница

  • бежанци-
  • гърция-
  • идомени-
  • протест-
  • мигранти

Някои бежанци направиха опит да попречат на хуманитарните организации да раздават храна

Бежанци протестират и всяват смут на гръцката граница - 1
Снимки АП/БТА

Бежанците и мигрантите в Гърция организираха протести и гладна стачка в сряда по границата на страната с Македония, както и на островите в близост до турското крайбрежие. Властите все още не са сигурни, кога точно международното споразумение за намаляване на миграцията ще влезе в пълна сила, съобщава АП

Няколко стотин протестиращи опънаха палатки по границата и направиха опит да попречат на хуманитарните организации да раздават храна в бежанския лагер Идомени. Те настояват границата да бъде отворена.Бежанци протестират и всяват смут на гръцката граница

Притеснени от евентуални сблъсъци с мигрантите хуманитарните организации започнаха да извеждат персонала си от селото.

Вчера неколцина мигранти отказали да вечерят и пречили на другите мигранти да получат дажбата си.

„Ако не си тръгнем от тук, то тогава искаме и да умрем тук“, обяснявали те.

Въпреки всеобщото недоволство, някои от бежанците заявиха, че протестът е поел в грешна посока.

"Мисля, че е погрешно да протестират по този начин. Всички ние трябва да влезем в програмата за преместване. Това е единственото решение на ситуацията", каза Баян Ал Асаф. 21-годишният сириец от град Хомс е в Идомени с родителите си, 18-годишната си сестра и 13-годишният си брат, и се надява да стигне до Германия или Холандия.

Представителя на върховния комисариат на ООН по бежанците Бабар Балох заяви днес, че мигрантите са разочаровани от действията на Скопие. Те искат от Македония да отвори границата с Гърция.

Десетки мигранти са блокирали железопътната линия между двете страни.

Около 150 души блокираха част от магистралата край град Поликастро. Във вторник, млад сириец се самозапали по време на протест там. Той бе приет в болница с изгаряния на горната част на тялото, казаха лекарите.

Бежанци протестират и всяват смут на гръцката граница

Хората намиращи се в Идомни нямат представа какво ще се случи с тях.

"Ние сме настанени тук без никакъв план. Ние не знаем какво да правим", заяви Емад Сукариа, 54-годишен сириец от столица Дамаск, който пътува със съпругата си.  "

"Три от децата ми вече са в Германия, а  едно от тях е в Австрия. Избягах от войната в Сирия, за да отида в Германия, а не да остана тук", каза той. "Не съм съгласен с тези протести, но ситуацията ги подтикна към това."

Малки протести бяха организирани и в три лагера за задържане на три гръцки острова, където мигранти и бежанци бяха арестувани и сега чакат да бъдат депортирани обратно в Турция.

Всички бежанци и мигранти, които са пристигнали в Гърция от неделя насам са били арестувани, тъй като споразумението между Турция и Европейския съюз влезе в сила.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Коста

    2 2 Отговор
    Тези май поставят условия като чужди. Какво ще направят, ако бъдат приети за граждани ? Когато ти дават храна и покрив, нямаш правото да мрънкаш, още по-малко да спориш.
  • 2 граница

    2 0 Отговор
    Значи те започват с беззаконие нарушавайки закона за преминаване на граници. Ако им се позволява това, как се очаква от тези после да спзват останалите закони на съответните страни!?
    Някои "политици" като Меркел и Юнкер им дадоха сигнали, че могат безнаказано да нарушават законите за преминаване на граници, а после очакват от тях да спават останалите закони, това е меко казано малоумно. А гърците понеже са големи "тарикат"и си мислеха, че могат да смъкнат някое и друго милиардно евро за пореден път си патят от това и сега се чудят, какво да ги правят.
    След вчерашните атентати обаче нещата се промениха и никой вече не иска вълци в стадото.
    Искали да ходят в Германия, искали това, искали онова, ами това е като да приютите някой закъсал у вас и той да почне, "ама не искам да спя в тази стая, искам да спя в спалнята искам да опъвам женат ти, а и дъщеря ти, а и що не дадеш някой лев за цигарки и кльопачка..."
    Ако домакина е германец ясно и доказано, ще гледа тъпо, как го изхвърлят от спалнята и му т.коват жената, ама тука с нашия регион нещо не познаха. Единственият проблем е че нямаше, кой на високо официално ниво да им го обясни това навреме!
  • 3 Presi

    3 0 Отговор
    Връщайте ги откъдето са дошли и не пускайте нови, Европа няма нужда от още паплач!
  • 4 Меркел

    3 0 Отговор
    Заповядайте в Европа скъпи бежанци. Заповядайте каквото си пожелаете. Ние в знак на толерантност ще отменим Коледа и Великден, както вече отказахме свинското.
    П.С. Стискайте палци догодина да стана главан секретар на ООН и ви обещавам още по-добри дни по нашите земи.
  • 5 Християнин

    1 1 Отговор
    Исус Христос ме е научил да дам втората си риза на ближния, както и да проявявам милосърдие. Готов съм да простя всичко, на това уча и децата си.
  • 6 Мюсулманин

    1 1 Отговор
    Пророкът Мохамед е моят идол. С меч в ръка той е възпитавал неверниците и е превземал нови територии. Дал е ред и е сложил жените на мястото им. На това уча децата си.
  • 7 Жан Клод Бункер

    3 0 Отговор
    Ние не желаем българските цигани и затова ги депортираме обратно в България. Но мюсулманските ни братя са добре дошли. Нека сега със задружни усилия да построим във всеки европейски град по една джамийка за новите ни съседи! Да живее мултикултурна Европа с неевропейци! Да живее толерастна Европа! Да живее Лисабонското споразумение!!!
  • 8 Доналд Дъск

    3 0 Отговор
    Скъпи европейци. През изминалата 2015-а година, ние приехме над два милиона бедстващи хора от Алжир до Афганистан, които бягаха от руските бомби над Сирия от 30.09.2015. Сега, след изтеглянето на руските самолети, бомбите още ехтят по африкано-азиатските земи и затова ще се наложи да приемем още 2 милиона бежанци и през тази година. Ние като добри християни ще покажем милосърдие и ще приютим уплашените бежанци. Нека всеки европейски дом да отвори вратите си за мюсулманските бежанци. Така дори ще се обогатим културно и ще заживеем по-щастливо от всякога. Да са ни честити новите европейци!
  • 9 Ердоган

    3 0 Отговор
    Много обичам да правя бизнес с Брюкселските зелки - пращам първите 1000 бежанци с лодки към Гърция, връщат ми ги и изпращам 1000 други в Европа завинаги.
    После качвам вторите 1000 на лодките и като ми ги върнат, товаря първите 1000 за Европа.
    После качвам третите 1000 на лодките и като ми ги върнат, товаря вторите 1000 за Европа.
    После качвам четвъртите 1000 на лодките и като ми ги върнат, товаря третите 1000 за Европа.
    Даже получавам бонус от 6 000 000 000 евро, че руснаците ми прецакаха далаверата с петрола :)

    Коментиран от #11

  • 10 Мартин Шулц

    3 0 Отговор
    Скъпи мигранти. Моля, заповадайте в Германия. Който пожелае, може да заповяда. Ние също като Франция и Белгия разполагаме с множество заведения, летища и метро станции, предполагам все ще си харесате нещо :)
  • 11 Давутоглу

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ердоган":

    Аферим, ефенди! Ашкулсун на еврогейовете!
  • 12 Димитър

    1 0 Отговор
    Така и не успях да разбера защо ги вуобще трябва и да ги хранят тия. За да носят куфарите с бомбите ли?

    Коментиран от #13

  • 13 Меркел

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Димитър":

    Нека всеки европеец като добър и примерен толераст, да помогне на идващите изстрадали бежанци, като поне им носи куфара.
  • 14 Българин

    1 0 Отговор
    Връщайте се в обратно в пещерите от които сте дошли, това не са бежанци, а терористи и убийци на бели хора. Смисълът на живота им е да убиват бели хора християни - още колко атентата трябва да направят, за да го осъзнаят еврогейските "политици" ?
Новини по държави: