Last news in Fakti

14 Май, 2016 13:17 1 551 5

Точи ли се секирата за Мадуро?

  • николас мадуро-
  • секирата-
  • венецуела

Според разузнавачи има все повече сведения за преврат срещу президента на Венецуела

Точи ли се секирата за Мадуро? - 1
Снимка: БТА/AP

Американски разузнавателни анализатори са все по-уверени, че президентът на Венецуела Николас Мадуро може да бъде свален от членовете на собственото си социалистическо движени, още преди завърши мандата си, съобщи АП.

Според разузнавачи, докато икономическата криза в страната се задълбочава, властта на Мадуро става все по-крехка. Днес той удължи извънредното положение в страната с още два месеца, за да се справи с икономическите проблеми. От известно време там е въведена двудневна работна седмица, за да се пести електроенергия. В много от магазините липсват основни стоки.

От декември, когато опозицията спечели парламентарните избори, страната е засегната от огромна инфлация, недостиг на храни и постоянна политическа борба.

В петък Мадуро обяви състояние на „изключителна икономическа тревога“, което му даде разширени правомощия за справяне с кризата. Мандатът на Мадуро приключва през 2019 г., като има различни варианти той да бъде прекратен предсрочно.

Политическата нестабилност в страната обаче може да окаже влияние върху петролните пазари и съседите на Венецуела като Колумбия. Според анализатори е възможно в страната да се отключи хаос, който доведе до събития, подобни на тези около вълненията в Каракас през 1989 г. , когато 300 души бяха убити по време на бунтове.

На този момент няма много белези за евентуален военен преврат в страната. Възможен е обаче своеобразен „дворцов преврат“, в който социалистите да оттеглят подкрепата си към Мадуро, опитвайки се да съхранят нивата на намаляваща бедност, завещани от бившия президент Уго Чавес.

Потенциалните ренегати са бившия председател на Парламента Досдадо Кабело и бившият министър на вътрешните работи Мигел Родригес. Тя са отявлени лоялисти към управлението на Чавес.

След смъртта на Чавес през 2013 г., Мадуро често обвинява опозицията в сътрудничество със САЩ. Той вече заяви, че иска да защити Венецуела от външна агресия, но не спомена как точно ще го направи.

Според експерти има кръгове, които се опитват да забавят евентуален референдум срещу Мадуро, за да валидират гласовете на милиони граждани, настроени срещу неговото управление.

 

 

 

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    1 0 Отговор
    След Бразилия идва ред на Венецуела.
  • 2 данъчен

    1 1 Отговор
    А след това на Русия !

    Икономическата криза изяжда създателите си!
  • 3 Киро

    0 1 Отговор
    Ама вие какво очаквате от комуняст? Да си нареди държавата и народа да живее добре ли?
    ААХАХАХААХ

    Това е социализЪма - дрън дрън глупости и после фалит.

    Коментиран от #4

  • 4 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Киро":

    Айде стига с тези комунисти, като искаш да гониш призраци, ет ти гробищата.
    Сигурно си държиш комсомолската книжка и партийния билет под възглавницата, ама сега сте първи специалисти по разобличаване на комунистите. Имаше 25години на разположение...ей така, като гнидите, кърлежите и хлебарките, да ги беше унищожил, к'во ми дъвчиш мохабети от Маккартизма...
    Ей такива сте всичките, като онзи комсомолски секретар дето бил на митинг след свалянето на бай Тошо и плакат носил, само дето деня объркал, ама нейсе, дребни човечета,дребнииии....

    Коментиран от #5

  • 5 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Монго":

    аз комсомолец не съм бил никога.
    Май няма какво да кажеш по темата, чак ми се смешно и забавно да гледам зепенил се масковски слугинаж, безпомощен да каже нещо, в което има смисъл.

    ХАХААААА