Last news in Fakti

20 Май, 2016 14:59 917 1

Извънредното положение във Венецуела бе признато от Върховния съд

  • венецуела-
  • върховния съд-
  • извънредно положение-
  • николас мадуро-
  • преврат-
  • указ

В понеделник Николас Мадуро обяви 60-дневно извънредно положение заради опитите за преврат

Извънредното положение във Венецуела бе признато от Върховния съд - 1
Снимка АП/БТА

Върховният съд на Венецуела постанови, че указът, издаден миналата седмица от президента Николас Мадуро, с който той обяви извънредно положение не е в разрез с конституцията, съобщи Би Би Си.

Указът дава на Мадуро допълнителни правомощия, за да се справи с икономическата криза във Венецуела, включително правото да налага по-строги мерки в областта на сигурността и продоволственото и енергийното снабдяване.

Парламентът, който е контролиран от опозицията отхвърли указа във вторник. Опозицията дори настоя за референдум, с който да бъде свален Мадуро от власт. Въпреки това Върховният съд, който рядко се противопоставя на правителството, заяви, че президентският указ е оправдан.

Съдът потвърди легитимността на постановлението, защото "извънредните социални, икономически, политически, природни и екологични обстоятелства са се отразили сериозно на националната икономика."

В петък президентът Мадуро обяви извънредно положение за 60 дни, като обвини бизнес елита на страната, че бойкотира икономиката и планира преврат срещу социалистическото му правителство заедно със САЩ.

Според мерките, публикувани в Държавен вестник в понеделник, въоръжените сили и местните комисии вече имат правомощия да разпространяват и продават храна. Властите също така ще могат да намалят часовете на работната седмица в частния сектор, както направиха в публичния сектор, за да пестят електроенергия.

Новите мерки позволяват на правителството и да поеме контрола над основни стоки и услуги, което, според анализатори, отваря пътя за отчуждаване на фирми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 териер

    3 0 Отговор
    Комунизъм ,комунизъм ама като свърши храната и хоп-военен комунизъм!