Last news in Fakti

15 Юни, 2016 08:45 1 702 1

Обама "нападна" Тръмп заради антимюсюлмански изказвания

  • сащ-
  • обама-
  • барак обама-
  • тръмп-
  • доналд тръмп-
  • критика-
  • мюсюлмани-
  • забрана

Тръмп отвърна на критиките като заяви, че президентът поставя враговете на САЩ над САЩ

Обама "нападна" Тръмп заради антимюсюлмански изказвания - 1
Снимка АП/БТА

Антимюсюлманските изказвания и предложения, направени от републиканския кандидат за Белия дом Доналд Тръмп " не са Америката, която искаме", заяви президентът на САЩ Барак Обама в свое изказване.

Ако се отнасяме по различен начин с американците мюсюлмани само ще направим страната ни по-несигурна, защото ще увеличим разделението между Запада и мюсюлманския свят, каза той.

Обама определи думите на Тръмп като "в разрез с ценностите и идеите" на САЩ.

"По-различно ли да започнем да се отнасяме с американските мюсюлмани? На специално наблюдение ли да ги подлагаме? Да ги дискриминираме ли заради вярата им?", запита Обама в първата си реакция на вчерашния призив на Тръмп да се забрани на хора, идващи от страни с терористично минало да влизат в САЩ. Според него стрелбата в нощния клуб в Орландо оправдава подобни действия.

САЩ са основани на свободата на религията и този "религиозен тест" би бил в разрез с Конституцията на САЩ. Подобни изказвания (като това на Тръмп) карат американските мюсюлмани да мислят, че правителството им ги е предало, каза Обама.

Президентът отбеляза също, че последните терористични атаки в САЩ са били извършени от хора, родени в страната.

Той отхвърли и предложението на Тръмп да подаде оставката си, само защото отказва да използва терминът "радикален ислямски тероризъм".

"Ако попаднем в капана и поставим всички мюсюлмани под общ знаменател и подметнем, че сме във война с цялата религия, то тогава ние сме терористите в техните очи", каза той.

Доналд Тръмп реагира на критиките на Обама и заяви, че президентът поставя враговете на САЩ над съюзниците им и над американския народ, съобщи АП.

"Когато аз стана президент, Америка винаги ще е на първо място", добави Тръмп.

Обама поиска от Конгреса да върне забраната над купуването на автомати, за да затрудни терористите в желанието им да убиват американци. Тя беше премахната през 2004-та година. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 по темата

    0 0 Отговор
    Да не го тупнал мохамед по черната кратуна, да му напомни, че е от тяхната черга - терористичната и да продължи терора над света с по-големи темпове, но да не Закача Русия, понеже това ще доведе до сгромолясване на Терористичната държава сащ.