Last news in Fakti

13 Юни, 2016 19:33 903 0

Няма преки доказателства, че ДАЕШ е свързана със стрелбата в Орландо

  • сащ-
  • орландо-
  • стрелба-
  • загинали-
  • ислямска държава-
  • даеш-
  • барак обама

Стрелецът може да се е вдъхновил от екстремистката пропаганда в интернет

Няма преки доказателства, че стрелецът от Орландо е бил насочван от екстремистката групировка Ислямска държава. Това каза американският президент Барак Обама в изявление във Вашингтон.

Властите разглеждат неделната атака, в която бяха убити 49 души, като терористичен акт, каза Обама.

Стрелецът може да се е вдъхновил "от екстремистка пропаганда, която се разпространява по интернет", каза той, но въпреки това, няма доказателства, че действията му са част от по-голям план, добави американският президент.

Американските власти твърдят, че стрелецът Омар Матийн се е заклел във вярност към Ислямска държава малко преди атаката. Въпреки това, степента му на обвързване с екстремистката групировка остава неясна.

„Изглежда, че в последния момент той (Омар Матийн) е заявил вярността си към ИД. Но до момента няма доказателства, че в действителност той е бил насочван от тях", каза Обама и допълни: "Това със сигурност е явен пример за екстремизъм, отгледан на местна почва. Подобни опасения отдавна тревожат всеки един от нас.“

"Скърбим заедно с близките на жертвите на това брутално убийство. Молим се заедно със семействата на загиналите невинни и се надяваме да намерим отговор за това жестоко престъпление. Изцяло подкрепяме жителите на Орландо и ще направим всичко по силите си, за да помогнем да се справят с мъката си", заяви американският президент Барак Обама в речта си след стрелбата, която окървави американския град.

Най-смъртоносната масова стрелбата в новата история на САЩ приключи, когато полицията застреля Матийн. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА