Last news in Fakti

22 Юни, 2016 04:45 995 0

Скиапарели ще кацне на Марс през октомври

  • скиапарели-
  • кацне-
  • марс-
  • октомври
Скиапарели ще кацне на Марс през октомври - 1
Снимка: ESA

След своето изстрелване на 14 март, автоматичната междупланетна станция на ЕКА и Русия "ЕкзоМарс-2016" и европейският спускаем апарат "Скиапарели" са на път към Марс и ще пристигнат на 19 октомври, съобщо „Космос.бг“.

И ако мисията на орбиталния отсек "ЕкзоМарс-2016"-"Трейс Газ Орбитър" е да анализира редките газове в атмосферата на Марс и така да търси следи от живот, "Скиапарели" ще трябва да демонстрира готовността и уменията на Европа да провежда кацане на планетата.

Като част от подготовката за този важен момент, ще бъде впрегната най-старата европейска изследователска мисия - "Марс Експрес", която изучава Червената планета в продължение на вече близо 13 години.

При кацането на "Скиапарели" ще бъде използвана комуникационната система "Мелаком" на "Марс Експрес". Тази система първоначално бе разработена за комуникация със спускаемия апарат "Бийгъл 2", който беше загубен при кацането си на 25 декември 2003 година (макар че десетилетие по-късно бе намерен на снимки от "Марс Риконисънс Орбитър"). При предстоящото кацане на "Скиапарели" на 19 октомври "Марс Експрес" ще записва неговите сигнали.

Самият "Скиапарели" ще се събуди 80 минути преди самото кацане и ще започне да излъчва радиосигнали. Предвидено е тези сигнали да бъдат излъчвани по време на етапите на влизането на атмосферата, разгръщането на парашута, отделянето на топлинния щит, самото съприкосновение с повърхността, както и през първите 15 минути след кацането. След като тези 15 минути от работата на повърхността минат, "Скиапарели" ще се самоизключи и "Марс Експрес" ще се обърне към Земята, за да изпрати данните, които би следвало да потвърдят дали всичко е преминало успешно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА