Last news in Fakti

29 Юни, 2016 07:08 1 980 2

Международните реакции след атаката в Истанбул

  • истанбул-
  • летище ататюрк-
  • атентат-
  • атака-
  • реакция-
  • турция-
  • лидери

Всичко показва, че терористи отново са ударили турския метрополис

Международните реакции след атаката в Истанбул - 1
Снимка АП/БТА

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер осъди атаките на летище Ататюрк в Истанбул, заявявайки, че е шокиран от случилото се, съобщи АП.

Той каза, че макар да не е ясно кой стои зад атаките, "всичко показва, че терористи отново са ударили турския метрополис." "Ние скърбим заедно с роднините за жертвите. Ние сме с Турция."

Европейските лидери, които заседават по въпроса с излизането на Великобритания от ЕС, също осъдиха атаката.

Белгийският премиер Шарл Мишел написа в Туитър: "Презряна терористична атака. Аз заставам заедно с хората от Турция."

Далия Грибаускайте, президент на Литва, написа "Нашите мисли са с жертвите на атаките от летището в Истанбул. Ние осъждаме тези брутални действия на насилие."

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун призова за засилено международно сътрудничество в борбата с подобни терористични актове. 

Американски държавен секретар Джон Кери обяви, че властите все още се опитват да разберат кой стои зад атаките на летище Ататюрк и какво точно се е случило.

Кандидатът за президент на САЩ Хилъри Клинтън също изказа мнението си след атаката.: "Терористите отново удариха сърцето на един от нашите съюзници в НАТО и всички американци се обединят с народа на Турция срещу тази кампания на омраза и насилие. Истории за героизма на турската полиция се появиха в медиите, тъй като техните бързи действия да се изправят срещу заподозрените, може би са предотвратили още по-голяма трагедия.

От предизборния щаб на другия кандидат президент Доналд Тръмп - пуснаха следното изявление за атаката: "Нашите молитви са със семействата на загиналите и ранените в Истанбул. Целият свят е шокиран и ужасен.Терористичната заплаха никога не е била по-голяма. Нашите врагове са брутални и безмилостни и ще направят всичко, за да убият тези, които не се огъват пред волята им.“

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини заяви във вторник, че Съюзът застава редом до народа на Турция в този момент. Тя също така заяви, че е много тъжно колко често страната се сблъсква с тероризма."Още една трагична терористична атака в Турция. ЕС застава до турския народ. Сърцето ни е с всички тях", написа тя в Туитър.

Изказвам моите дълбоки съболезнования към семействата на жертвите на летище "Ататюрк" в Истанбул. Дипломатическите и консулските служби имат указания да помагат на всички български граждани, консулът ни е на летището. Софийското летище приема пренасочените полети. Това написа в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОРЛО

    0 0 Отговор
    Та значи всички си ги наричат като си искат, само ние неможем.Защо? Да не би да сме я загазили нещо, че да ни е страх.
  • 2 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
Новини по държави: