Last news in Fakti

11 Юли, 2016 07:00 15 843 13

11 юли 1995 г. Клането в Сребреница - Юли 2016

  • сребреница-
  • клане-
  • сърби-
  • мюсюлмани
11 юли 1995 г. Клането в Сребреница - Юли 2016 - 1
Снимки: АП/БТА

На днешния ден светът си спомня за кошмара в Босна и Херцеговина.

На 11 юли 1995 година босненските сръбски сили нахлуват в Сребреница – град в защитената зона, охранявана от холандски мироопазващи сили на ООН. Жените, децата и възрастните са натоварени на автобуси и откарани извън града. 8 000 мъже и момчета остават.

Босненски сръбски войници дават шоколади на мюсюлмански деца, за да ги успокоят. Преди това те са ги отделили от бащите им.

Те са избити и погребани в масови гробове, пръснати около Сребреница. Холандските сини каски стават безучастни свидетели.

Конфликтът започва в средата на 1992 г., когато от Сребреница етническите мюсюлмани поставят началото на гражданска война. Те се обявяват за създаването на Босна и Херцеговина.

Кошмарът обаче идва през 1993 г., когато сръбската армия обсажда града. В продължение на 2 години в анквала липсват храна, лекарства и течаща вода, тъй като сърбите разрушават водопровода. Бедственото положение не се променя, когато ООН обявява Сребреница за "зона за сигурност" и изпраща там военен контингент от 600 души, снабдени с леко оръжие. Анклавът остава обкръжен от части на Корпуса "Дрина", които прогресивно ограничават наземния достъп на хуманитарната помощ.

Различни международни организации осигуряват хвърлянето на храна от хеликоптери. Докато не идва трагичната за босненци 1995 г. Сребреница е превзета за шест дни през юли 1995 от сръбския корпус. В бягството си жителите на анквала се разделят на две - една колона от 10-15 000 мъже тръгва през гората в опит да достигне зона на босненската армия. Останалите 20-25 000 души остават изтласкани в най-северните части на анклава и са обкръжени от подпалени къщи и армията на босненските сърби. Следват 2 дни на терор, масови избирателни екзекуции, клане и безобразно за 90-те години на миналия ХХ  в. избиване на хора и изнасилвания. Босненските сърби разделят мъжете от жените и качват най-малките деца с майките им на автобуси. Отвеждат ги към „мюсюлмански” зони. Повечето от депортираните оцеляват.

11 юли 1995 г. Клането в Сребреница - Юли 2016

В Сребреница остават само мъжете и момчетата над 13 години. Майките им повтарят днес едни и същи изречения: "изтръгнаха ми го от ръцете", "тогава му чух гласа за последен път". На 14-ти юли холандски военни части обикалят района и не откриват нито един жив мюсюлманин. Клането на 8 000 мъже и деца е разпоредено от Ратко Младич. Според открити неотдавна документи, решението на Франция, Великобритания и САЩ да спрат бомбардировките, без да предупредят холандските власти, вероятно е отворило пътят към клането в Сребреница. Клането в Сребреница показва и неспособността на ООН да се справя с конфликтни ситуации. Ген. Ратко Младич успява да вземе за заложници 14 холандски сини каски. Те са използвани като „жив щит” срещу евентуалната намеса на Запада по време на избиването на цивилни граждани.  

Клането провокира намесата на САЩ и НАТО, която слага край на войната в Босна и Херцеговина. Подписано е Дейтънското споразумение. То разделя страната с малко под 4 милиона население на две части – Босненско – хърватска федерация, населена предимно с мюсюлмани и Република Сръбска. Босненските мюсюлмани, православните сърби и хърватските католици продължават да гледат едни на други с недоверие.

Страната непрекъснато е в политически хаос, който от години блокира реформите нужни за членство в Евросъюза. Босна и Херцеговина е една от най-бедните държави в Европа с безработица от над 40%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    8 10 Отговор
    Смърт на всички мюсюлмани и евреи! Ратко Младич - председател на ЕС!!!

    Коментиран от #11

  • 2 666

    5 7 Отговор
    Още един пример как се променя историята. Доказателства за това клане в описаните мащаби няма. Много анализатори доказаха, че няма как и да е имало. От друга страна е факт, че над 90% от сръбското население там е унищожено. После идват великите освободители и......
  • 3 klp

    6 6 Отговор
    Ако искаш доказателство отиди да видиш гробиштата на хилядите невинни деца жени и мъже в Сребреница тези нациски мисли с ништо не помагат човечеството

    Коментиран от #4

  • 4 Монго

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "klp":

    И в крайна сметка си за мюсюлманска държава в Европа? Дори в самата тема е споменато, че мюсюлманите започват конфликта, когато искат самоопфеделение.
    "Конфликтът започва в средата на 1992 г., когато от Сребреница етническите мюсюлмани поставят началото на гражданска война. Те се обявяват за създаването на Босна и Херцеговина"
    ето това е цитата.
    Значи тръгваш да правиш държава, която досега не е съществувала (пример Косово), и после защо ни исклахте, така ли. Ми ела у нас и поискай да се установиш в къщата ми и да създадеш фамилия...

    Коментиран от #9

  • 5 Косматия

    4 1 Отговор
    Колко убаво место щеше да е там ако беха остайли сърбите да разчистят.
    Но не! Нивга не мое балкански народ сам да си решава проблемте!

    Навремето га Българите гътнахме Одрин що стана?
    Е.аааа ни м.....та точно същите хангличани французи, рустнаци и други таквиз велики сили. Щото ги е страх от силна държава на балканите.
    България трябваше да е до босфора, отоманските орди отатък у азия!
    Абе не ми се приказва, щото...

    Коментиран от #10

  • 6 121

    0 2 Отговор
    По твоята логика ти на чия територия си се установил? Та нали всяка една държава е получила земите си в следствие на война. А във войните както знаем има победители и победени (жертви). Но нека не забравяме , че са се водили мн войни в човешката история както и такива които са безпрецедентни както тази която е водил Хитлер, нека правим разлика.....
  • 7 Бай хой

    2 2 Отговор
    Жалък опит за прикриване на престъпления, като лъжат също както за Ирак, Либия, Испания, Сомалия, Афганистан, Виетнам, Хаити, Украйна и т.н.

    Коментиран от #8

  • 8 Бай хой

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Бай хой":

    Забравих че и по нашите земи не е имало турско робство.
  • 9 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Монго":

    латинизацията на манговците продължава :))))!босна не била съществувала като държава ,преди босняците да я обявят за такава през 90 те години.смяхххх!!!!леко историческо пояснение за малцинствата ,босна съществува като държава и съюзна република във югославската федерация след втората световна воина,по силата на учередителния договор тя е влязла в състава на югославия доброволно и доброволно може да напусне както го сториха ,хърватия,словения,македония ,а по-късно и сърбия и черна гора.та босняците не са направили нищо нередно просто са се позовали на югославската конституция,косово бе друга бира ,не бе република ,а автономен раион от такава демек много различна работа,но тва при вторичните суровини няма как да го научиш манго:).иначе босна е средновековна държава подобно на другите в региона и босняците са известни като народ в земите си от средните векове,но тва ще го оставим за друг урок!
  • 10 стоян георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Косматия":

    много хубаво няма що,сърбите клаха българи в македония ,по подобен начин,тва харесва ли ти?
  • 11 dexter

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    от Иван: Смърт на всички мюсюлмани и евреи! Ратко Младич - председател на ЕС!!!

    И министър на отбраната - Желко Ражнятович - АРКАН!
  • 12 nurmen

    1 0 Отговор
    Престъпление срещу човечеството....но не на сърбите, те си гонят своето. Едните прекратили огъня, другите гледали филм с чипс и кока кола...:) Конспирация на кръстоносците, личи си много ясно! Ако искаш (ако някой имаше желание за това) слагаш Турция като натовска страна да охранява и проблема щеше да се реши мигновенно. Добре помня,че в тези години доста братя от Абхаските републики, Чечения и някои араби проявяваха жив интерес към събитията там, дори в БГ то на места се правеха организации в тази насока(едно от тези места беше в нашата циганска махала ,записах се, но ме върнаха заради това,че съм прекалено малък ) Тези няколко интервенции сега можеха тотално да променят историята, с една дума сега тука можехме да коментираме съвсем други неща....
  • 13 Сибирь

    1 0 Отговор
    А ,че това е отговор на избитите от тия "жертви" над 2300 сръбски жени и деца на кой му пука ! Ние ,славяните не сме хора ?! По същият начин се премълчава и за геноцидът над сърбите в ѝърватия и Косово. А някой да е чувал за избитите осетинци от грузинската армия в началото на 90-те ?!