Last news in Fakti

13 Юли, 2016 21:14 2 618 2

Русия раздели Вашингтон

  • русия-
  • сирия-
  • вашингтон

Спорове около възможната координация на действията в Сирия между Вашингтон и Москва

Офертата на администрацията на американския президент Барак Обама да координира въздушните си атаки с Кремъл породи задълбочен разрив между висши служители по сигурността на САЩ, съобщи „Вашингтон Пост“.

Едната страна вижда възможност за спирането на клането в Сирия и подсилването на борбата с тероризма. Другата пък вижда действието като продажба на Русия.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери през миналия месец заяви, че „договарянето с Русия“ е най-важният фактор за овладяването на ситуацията в Сирия. Очаква се той да завърши сделката при посещението си в Москва в четвъртък.

Споразумението предвижда обмен на информация между двете страни за движението на терористичните организации на сирийска територия, както и синхронизиране на независимите операции срещу Ислямска държава.

Очаква се и договаряне на въздушните операции срещу „Фронта ан Нусра“. Москва ще използва влиянието си, за да ограничи ударите на правителствените въздушни сили на Сирия над невъоръжени и хуманитарни мисии. САЩ и Русия заедно ще заемат позиция за прекратяване на гражданската война в Сирия.

Поддръжниците на споразумението смятат, че то ще спаси множество животи на цивилни и ще усили натиска над „Фронта ан Нусра“. Атаки на групировката често са използвани като извинение за въздушни удари от страна на сирийските правителствени сили и руските ВВС.

Според критиците обаче сделката не влияе по никакъв начин върху наземните операции на сирийските и руските сили. Те смятат и че тя няма да направи нищо, за да накара Башар Асад да преговаря за политическия край на войната.

Освен това Пентагона твърди, че с действията си в Сирия и Украйна, Москва е показала, че просто не може да й се вярва.

Русия започна военната си операция в Сирия през месец септември на миналата година.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    0 2 Отговор
    Удадвник и за сламка се хваща. Та и краварите се чудят как да замажат пастите които сътвориха в Сирия. Като миндовата кучка търчат в Москва да се мазнят. Сега се чувстват гузни за свалянето на вертолета и педито е отишъл да се моли Путин да смекчи ответните удари. Да видим дали наистина Москва не вярва на сълзи.
  • 2 политическия край на войната

    2 0 Отговор
    Стига де, нали летателните планове и маршрути бяха известни на всяка една държава в Коалицията срещу ИД?! Това е основната причина Путин да нарече свалянето на СУ-24 "удар в гръб", защото всеки е бил предварително уведомен за полетите. Сирия е дала разрешение на Русия да разполага войски на територията и, но останалите са нарушители!!! Лавров поема огромен товар в момента! Кери може да му бие чомбери в челото и да си прави гъргара, колкото си иска, защото Русия иска да съхрани режима в Сирия, а САЩ искат да го унищожат - едните имат какво да губят, а другите им е през камбанките...