Last news in Fakti

13 Юли, 2016 22:23 1 921 19

Караганов пред „Шпигел“: Ние сме по-умни и по-силни

  • сергей караганов-
  • нато-
  • русия

Според него опасността за война в Европа е намалена

„От осем години говоря за ситуация, близка до война“, заявява личният съветник на Путин Сергей Караганов в интервю за сп. „Шпигел“.

Според него още от времето на войната с Грузия доверието е било близко до нулата. „Русия тогава току що започна процеса на превъоръжаване. От тогава ситуацията от гледна точка на доверието само се влошаваше. Ние предупреждавахме НАТО – не е необходимо да се приближавате до границите на Украйна. За щастие Русия успя да спре придвижването на НАТО в тази посока. Затова опасността от война в Европа в средносрочна перспектива засега е намалена. Но пропагандата, която в момента се провежда много напомня състоянието на война“, завява Сергей Караганов. „Вие успокоявате страни като Полша, Литва и Латвия с това, че разполагате там ракетни комплекси. Но това съвсем няма да им помогне, това е провокация. Ако започне мащабна криза, това оръжие първо ще бъде унищожено. Русия повече никога няма да воюва на своя територия“, твърди Караганов. На въпрос на „Шпигел“ дали има предвид, че Русия ще напада, ще се движи напред, той отговаря следното: „Разберете, сега оръжието е съвсем друго. Ситуацията е много по-лоша, отколкото преди 30-40 години“.

По отношение на доклада на Съвета при президента, в който се говори за единствения възможен път за Русия – връщането на предишната мощ, Караганов казва: „На първо място искаме да се противопоставим на по-нататъшната дестабилизация на международната общност. Ние искаме статута на велика държава, искаме да си го върнем... Ние искаме да станем център на голяма Евразия, място на което цари мир и сътрудничество. Към тази Евразия ще принадлежи и континентът Европа. „Вие трябва да разберете – ние ви вярваме точно 0 процента. След всички неотдавнашни разочарования това е естествено. Изхождайте от това, че правим нещо, което може да се нарече тактическо предупреждение. Целта – вие трябва да осъзнаете, че сме по-умни, по-силни и по-решителни, отколкото си мислите“, заявява личният съветник на Путин.

На въпрос за бежанската вълна, „за чийто неудачи в Русия се радват“ Караганов казва следното: „А какво искате, европейските елити искаха конфронтация с нас и я намериха. Затова няма да помогнем на Европа, макар че лесно можем да го направим по отношение на бежанците. Например заедно бихме могли да затворим границите. В този смисъл ние можем да действаме десет пъти по-ефективно отколкото вие европейците. Вместо това вие си сътрудничите с Турция. Това е позор за вас!“. Според него идеята, че Русия е готова да започне конфронтация е идиотизъм. За Караганов шансовете в близко бъдеще да се търси пътя към сътрудничество се състоят в следното: „Към момента мога да кажа, че си струва в някаква степен отново да се обърнем към Европа. Това е единственото, което мога да кажа“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Борисов

    0 3 Отговор
    БЛЕСТЯЩТО и ТОЧНООО
  • 2 Киро

    3 0 Отговор
    Болен, самоповярвал си тупан!

    Нищо, ще ви излекуват като предишния път - икономически!
  • 3 ЕР малък

    0 3 Отговор
    САЩ и ЕС налагат модел стигащ до "третия пол", който е официално признат в Австралия. Сега идат "бежанци" дето ще те заколят на място ако те видят пиян, понеже си неверник обиждащ Корана! Русия пък е страна успяла да съчетае всички културни особености и религиозни регионализми с нужното уважение и агресията е рядкост на тази основа - мотивите за престъпленията в повечето случаи нямат касателство с тези примери.
    Руснаците всъщност са готови за атентати - ИСТИНАТА Е ЧЕ ТОВА ГИ ПРАВИ ПО-СПЛОТЕНИ, РЕШИТЕЛНИ И СИЛНИ!
    САЩ и ЕС, обаче нямат тази генетична смиреност, да се кланят и ще си сменят правителства и кабинети на поразия!
    Отърван народ се държи ЯКО с репресии, глоби, глад и бой, колкото поеме! Също като жена добруджанка или македонка!
    Заглавието е подвеждащо - човека казва, че са по-умни, отколкото ги мислят, а това е шанс да се изкарат по-големи демократи и да вкарат съмнения в управлението и политиката на Запада!
    Русия се променя и развива по-бавно, но ЕС и САЩ до момента не са за пример, а по-скоро са опитнни мишки и се взима само положителното.
    Светът ВЕЧЕ се управлява от КОРПОРАЦИИТЕ, които държат правителствата на всяка държава!
    Парите не е нужно да са долари, евро, рубли или йени -важното е да има "вещество" за размяна на мечти, желания и амбиции.
    Русия е бедна на желания - там са пияни до опикаване, небръснати ушанки с червени носове и вечно псуващи блЯдини, готови да се хвърлят напред, за да повторят подвига на дедите си...
    От друга страна САЩ и ЕС имат доста по-умен и хитър пролетариат, който за нищо на света няма да се остави да го водят за носа и да изпълнява желанията на управляващите, защото има какво да губи...
    Защо им трябваше на САЩ да бутат ЕС в блатото на войната, което го направиха под абривиатурата на НАТО???!!! Не искам да виждам фереджета и да ми вият имами всеки ден, защото ЕС е толерантен - не искам и това е! Не съм целувал знамето на ЕС или САЩ, когато се заклевах в казармата - не съм целувал и знамето на Русия! М..ната им на всички отрепки, дето ми направиха Родината такава, че Вазов и Ботев да звучат като анекдоти (освен "В механата")! Мразя ви безплатно!
  • 4 стоян георгиев

    3 0 Отговор
    пак почнаха руснаците да дрънкат с оръжие.нямало да воюват на своя територия били много опасни и евразия щели те да я управляват и т.н. хуморески.очилаткото преди да тръгне да управлява европа и азия да иде в подмосковието да види кво е останало там след управлението му в собствената му страна.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 не саво войната е състезание

    3 0 Отговор
    " Ние искаме статута на велика държава, искаме да си го върнем... Ние искаме да станем център на голяма Евразия"

    Няма лошо да искаш но.... Но с икономика от Нигерийски тип и с много бомби само с искането ще си останете!!!

    Тия щитове и батальони по границата /все пак са на натовска територия / ви принуждават да отделяте все повече средства от без друга отънелия ви бюджет и когато разберете че "пушки не се ядът" вече ще сте извън състезанието наречено състояние МИР!
  • 7 данъчен

    3 0 Отговор
    Руски ястреб!

    Тоя скоро не е разговарял с министъра на финансите защото едно е да искаш ,друго е да можеш!!!
  • 8 толстой

    3 0 Отговор
    Защо не спря Русия настъплението на нато в Полша,Прибалтика ,Румъния...... !!!
  • 9 Киро

    0 1 Отговор
    Те на фесовете нищо не направиха, че ги опозориха пред цял свят, тръгнал на НАТО да се дърви, очилатото човече с вид на експеримент от психиатрична клиника!

    Коментиран от #10, #13

  • 10 РЕАЛНО

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    Фесовете плащат-и още ще плащат солено това.Да ти кажа само,че точно със свалянето на СУ-то,Ердоган погреба мечтите си за възраждане на отоманската им империя-във всички посоки.Да не говорим,че реално вече Кюрдистан е факт-което е убийство за Турция.Погледнато от гео-стратегически ъгъл,руснаците засега изиграват всичките си карти перфектно.А големият губещ е Турция-което за България е супер.Така че не мисли първосигнално-гео-политиката е за много по-умни хора от теб ..и от мен.

    Коментиран от #16

  • 11 тома неверни

    0 1 Отговор
    Хем по-умни ,хем по гладни !??? На гол тумбак чифте балистични ракети!!!
  • 12 обеднял руснак

    0 1 Отговор
    Типичен мисловен процес на руска мутра не научила никакъв урок от историята!

    След втората св. война Германия е победена , разорена и потънала в пепелището на войната се изправя и става отново мотора на Европа !
    Победителката Русия изгуби всичките си колониални владения в централна и източна Европа дрънка оръжия и крои планове за велика сила!

    "Късно е либе за китка" Късмета не е ежедневие !!!
  • 13 Goro Lafchi

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Киро":

    Ако ти бръкна в джоба и ти взема заплатката, и после една година не ти давам да припариш до мястото, откъдето си получаваш заплатата, пак ли ще се правиш на мъж? Или, като Ердоган ще пишеш извинителни писма? Ама краварски тролове и подлоги на "ню" османския султан, се рсдват как някой бутнал самолетчето на Путин. Ми жалки сте, елементарни сте и нискобюджетни сте!
  • 14 даммм

    0 0 Отговор
    Че то САЩ в лицето на НАТО постоянно така говорят-даже риториката им е още по-войнствена.Какво очакват от руснаците-да им се кланят?След като се видя как САЩ и НАТО разрушиха целият арабски свят в Африка и Б.Изток,е нормално така да се държът рашаните.
  • 15 янко

    0 0 Отговор
    Решава тоа който има пари бе !Ти като немаш пари какво ше решаваш???


    Тодор Живков .
  • 16 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "РЕАЛНО":

    Има една теория, че за да са хепи турчулята след като им се наложи да отделят територия за кюрдска държава, за компенсация ще ми дадат кърджалийско и ако решат да ни спретнат такъв етнически конфликт нито ще е хубаво за нас нито има как да го предотвратим!

    Коментиран от #19

  • 17 кроко

    0 0 Отговор
    Риторичен въпрос към всички нискобюджетни тролове - щом руснаците нямат пари, защо до сега така и не заиграха по свирката?!

    п.п. отговори от сорта на "незнам си коя година им свършват парите и тогава ще видят те" ги слушаме от години, така че ако не знаете ще е риторичен въпрос и ще се напъвате отново, пробвайте да вкарате малко мисъл и поне от части да оправдаете мизерните подаянаия за които предавате не само себе си, ами и другите.
  • 18 още по добре

    0 0 Отговор
    А нас ще ни компенсиран с Подмосковието!
  • 19 търси пътя

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "кроко":

    Това не е теория а логическо продължение на геополитическите сътресения!
    Аз само да попитам - след като в Кърджалийско е почти забранено да се говории на български, след като там българите нямат права и са унижавани, грабени, презирани и т.н. - какво губим? Територия?! - И какво можем да направим срещу държава членка на НАТО с НАЙ-ГОЛЯМАТА ВОЙСКА В ЕВРОПА???
    Дай предложения...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания