1 987 0

Ердоган пусна стрелите по ЕС

Турският президент обвинява Европа, че не изпълнява задълженията си по сделката за бежанците

Снимка: БТА/AP
Снимка: БТА/AP
Росен Стойчев

Турция ще продължи да спазва ангажиментите си относно бежанците, въпреки проваления опит за преврат в страната. Това беше заявено от турския президент Реджеп Ердоган в интервю пред германската телевизия ARD.

През март Турция и ЕС сключиха споразумение за ограничаване на бежанския поток в Европа. Анкара се съгласи да приема обратно нелегални имигранти срещу финансова помощ от 6.8 млрд. евро и разселване на сирийски имигранти. Част от сделката беше и свалянето на визовия режим за страната и форсиране на преговорите за нейното присъединяване към ЕС.

„Питайте ЕС дали плащат обещаното? Турция обаче все още приема 3 млн. имигранти на своята територия. Какво ще прави Европа, ако ние оставим тези хора да тръгнат към нея?“, заяви Ердоган.

Той подчерта, че неговата страна приема най-големия дял от сирийски бежанци в света. Турция е похарчила $ 12 млрд. от държавния си бюджет по този въпрос.

Според Ердоган до този момент ЕС е предоставил само $ 2.2 млрд. за бежанците. Той обаче подчерта, че неговата страна ще продължи да се грижи за тях, въпреки липсата на финансова помощ.

Той допълни, че е предал на Германия около 4000 досиета на бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК), които се намират на територията на страната, като все още няма действия по въпроса.

 

 

Турция


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай