4 410 4

Ветерани от армията на Хитлер живеят във Великобритания

След края на войната близо 8000 души заживяват във Великобритания

Снимка: Wikipedia
Снимка: Wikipedia
Денис Джамбазов

Ветерани от армията на Адолф Хитлер – участвали в редица битки и обвинени във военни престъпления, живеят във Великобритания, разкри местният таблоид „Сън“.

25 бивши есесовци, служили на нацисткия режим по време на Втората световна война, необезпокоявано живеят на британска територия.

Мъжете са сред последните оцелели членове на Вафен-СС. Голяма част от тях са били част от 14-а Вафен гренадирска дивизия от СС. Военното формирование първоначално е съставено от украинския региона Галиция.

Около 50 000 души от Галиция се присъединяват към нацистите и се вричат във вярност на Адолф Хитлер. Те се бият на източния фронт по време на войната, както и на Балканите.

След края на войната Великобритания позволява на близо 8000 войници, които са се предали, да заживеят на нейна територия.

Ветераните отричат да имат пръст във военни престъпления, а според „Сън“ е почти невъзможно властите да докажат противното.

14-а дивизия Галиция е обвинена във военни престъпления на територията на Полша и Словакия, сред които избиването на цивилни.

Великобритания


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Джими
  Отговор
  1 07:48  02.08.16
  Е как е възможно?Ако приемем,че тогава са били по на 25г сега би трябвало да са по на100г.Не че е невъзможно , но все пак това си е трудно постижимо.

  Коментиран от #4

 • некойси
  Отговор
  2 08:27  02.08.16
  Най-вероятно влажния климат на Великобритания им е помогнал да добутат минимум до 150 г.
 • Шаран БГ
  Отговор
  3 10:44  02.08.16
  Аз все си мислех, че си живе-е-е-ят някъде далеч на изток зад Урал, пък те били у Велика Британия, Великите Щати, Бразилия , че и Аржентина. Другото е интересно -- защо последните 30 -тина години Мосад загуби интерес към тези невинни ангели?? То щом шефа на Гестапо си е живеел в Щатите доста години след ВСВ в добро приятелство с друг убиец -- президента Труман -- тя раб,тата е ясна !! И тая драсканица по-горе е излишна.......
 • Реално
  Отговор
  4 11:16  02.08.16

  До коментар #1 от "Джими":

  Няма какво да се чудиш-виж на 9 май на Парада има ветерани,които са на същата възраст.По офицялни данни в Русия има още около 70 000 ветерани-фронтоваци(демек пряки учасници в боевете).Някои от тези ветерани са толкова корави старчета,че приветстват целият Парад като са станали на крака-над 2,5 часа .....

Напиши коментар:


Публикувай