Last news in Fakti

2 Август, 2016 19:46 1 466 1

Сянката на Гюлен тегне и над турския футбол

  • турция-
  • преврат-
  • фетхулах гюлен-
  • футбол-
  • фенербахче-
  • гюлен

Фенербахче бе изхвърлен за две години от европейските клубни турнири

Сянката на Гюлен тегне и над турския футбол - 1
Снимка: БТА/ AP

Живеещият в САЩ проповедник Фетхулах Гюлен – сочен от Анкара за организатор на опита за военен пуч – е бил отговорен и за скандала в турския футбол през 2011 година.

Това заяви колумнистът и бивш сподвижник на Гюлен Хюсеин Гюлердже пред Си Ен Ен Тюрк. Преди пет години Фенебрахче бе изхвърлен от евротурнирите.

Според журналиста в дъното на скандала стои сблъсък между Фетхулах Гюлен и президента на клуба Азиз Йълдъръм. Собственикът на „фенерите“ заяви тогава, че „паралелни структури“ на Гюлен са отговорни за скандала с уреждане на мачове, хвърлил петно върху един от най-успешните местни отбори.

„Уреждането на мачове е факт в турския спорт. Например ако два отбора са си близки, то те си помагат. Това не е тайна. Проблемът обаче не е Фенербахче, а Йълдъръм. Гюлен си помисли, че Йълдъръм – президент на един от най-големите отбори – един ден ще навреди на интересите му. Гюлен искаше да елиминира Йълдъръм, за да се отърве от заплахата“, заяви Гюлердже, цитиран от „Дейли Сабах“.

Азиз Йълдъръм и шестима други бяха оправдани през миналата година, след като нови прокурори – заменили такива, свързани с Гюлен – не намериха доказателства срещу обвинените за уреждане на мачове. По време на процеса босът на Фенербахче нееднократно заявяваше, че доказателствата срещу него са изфабрикувани.

Петното обаче бе хвърлено – Фенербахче бе изхвърлен за две години от европейските клубни турнири, а други отбори също бяха наказани.

Днес високопоставени служители на Турската футболна федерация (TFF) подадоха оставки, а властите започнаха масови проверки.

„Хюриет“ разкри, че по време на процеса прокурорът Зекерия Йоз е бил със специални правомощия и е концентрирал усилията си предимно срещу Фенербахче.

След опита за военен преврат турските власти посочиха Фетхулах Гюлен за организатор. Анкара поиска от Вашингтон неговата екстрадиция. Министърът на правосъдието Бекир Боздат заяви, че турското разузнаване има информация, че Гюлен може да избяга от САЩ.

Боздаг добави, че ако Вашингтон предаде Гюлен на трета страна, то това ще има негативни последици за двустранните отношения между Турция и САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Репата

    0 0 Отговор
    Не съм предполагал, че в наши дни може да се случи такава чистка. Па това и в северна Корея го нема.
Новини по държави: