Last news in Fakti

8 Август, 2016 07:47 1 624 0

Ислямска държава и талибаните обединиха усилия

  • ислямска държава-
  • талибани-
  • примирие-
  • афганистан-
  • общи усилия

Двете групировки са сключили неформално примирие, за да се борят с афганистанската армия и САЩ

Ислямска държава и талибаните обединиха усилия - 1
Снимка АП/БТА

След повече от година на ожесточени сблъсъци, Ислямска държава и талибаните са сключили неформално примирие. Прекратяването на огъня в голяма част от източен Афганистан е свързано с общите усилия на двете групировки да се противостоят на въоръжените сили на САЩ, които подкрепят афганистанското правителство, пише Wall Street Journal.

До преди няколко месеца, Ислямска държава водеше кървави битки с местните талибани за контрол над няколко провинции в страната.

Афганистанската армия и силите на водената от САЩ коалиция се възползваха от този конфликт, атакувайки терористите на няколко фронта, за да ги изтласкат от контролираните от тях територии.

Напоследък обаче, афганистанските власти казват, че двете бунтовнически групи са се договорили на местно равнище да спрат боевете помежду си и да насочат общи усилия към правителствените сили.

Крайният резултат е, че Ислямската държава е била в състояние да съсредоточи действията си върху борбата с афганистанските сили в провинция Нангархар и да измести позициите си на север, към провинция Кунар, някогашна крепост на Ал кайда, която дълги години бе в ръцете на талибаните. Според местните власти ИД се готви да създаде там своя нова опорна точка за войната си срещу Запада и завладяването на нови територии.

Присъствието на Ислямска държава в Афганистан все още е слабо. Афганистанските служители смятат, че дори в крепостта им в Нангархар, групата все още е слабо представена, в сравнение с талибаните. Това показва, че примирието между двете групировки е крехко и може да бъде нарушено във всеки момент.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: