986 1

Русия, Турция и Иран имат важна роля в региона

Мохамед Джавад Зариф е в Анкара на държавно посещение

Снимка Архив  АП/БТА
Снимка Архив АП/БТА
Милена Трачева

Иран, Русия и Турция са  трите страни, които имат изключително значение за ситуацията в региона и трябва да си сътрудничат. Това заяви министърът на външните работи на Ислямската република Мохамед Джавад Зариф, който е в турската столица на държавно посещение, съобщи ПресТВ.

Той се срещна с турския си колега Мевлют Чавушоглу в петък, за да обсъдят двустранното сътрудничество и регионалните въпроси.

Това е първото посещение на високопоставен ирански дипломат в Турция, след неуспешния опит за преврат срещу правителството на Реджеп Тайип Ердоган от 15 юли. Иран бе първата страна, която осъди преврата.

След проведените разговори, двамата министри проведоха съвместна пресконференция, на която Зариф заяви, че е обсъдено премахването на съществуващите пречки пред двустранното сътрудничество, но въпреки това различията между Техеран и Анкара остават. Според него трябва да се проведат още разговори и срещи, чрез които те да бъдат разрешени.

От своя страна турският външен министър благодари на иранското правителство и народ за подкрепата към законното турското правителство след провалилия се опит за държавен преврат.

Още при пристигането си в Анкара иранският първи дипломат заяви, че "Иран, Русия и Турция са разглеждани като важни играчи в региона и те трябва да се ангажират за конструктивен диалог и сътрудничество."

"Дори да има различия между страните от региона, те могат да бъдат разрешени чрез диалог", добави той.

По повод събитията от 15 юли Зариф заяви: "Ние вярваме, че ерата на тормоза и превратите е приключила и (тези неща) вече нямат място в нашия регион. Изборът и волята на народна не може да бъде потискана от военни групи."

Турция


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • съвет от бай ганьо
    Отговор
    1 11:18  13.08.16
    Да погледнем какво става в Азия, Русия има всички нужни ресурси в този свят, подкрепена от Иран с нейните става сила, след това идва ред на Китай и Индия те пък могат да обработят тези ресурси за почти без пари, и след това идва ред на Турция да опъни ама истински да я опъне чаршията към Европа, това им трябва Американчетата да гледат като трактор за нафта .

Напиши коментар:


Публикувай