Last news in Fakti

13 Август, 2016 16:27 1 453 0

Как ИД нареждала атаките на баварските терористи

  • германия-
  • баварски-
  • терористи-
  • ид
Как ИД нареждала атаките на баварските терористи - 1
Снимка: АП/БТА

Специалните служби на САЩ са успели да дешифрират кореспонденцията между баварските терористи и техните координатори от Ислямска държава.

СМС-ите на двамата терористи, извършили нападения във Вюрцбург и Ансбах са изпратени с помощта на сим карти, регистрирани в Саудитска Арабия. Немските служби не успели да се справят с дешифрирането им, съобщи в събота немското списание "Фокус", като се позова на източник от следствието. Това наложило намесата на американците. "Отново виждаме колко важна е за нашата сигурност така критикуваната Агенция за национална сигурност на САЩ", казва източникът пред списанието.

Първоначално за координирането на атаките от страна на ИД съобщи "Шпигел".

На 17-годишният афганистанец, който атакува с брадва и нож пътници във влака за Вюрцбург и рани петима души, първоначално е било наредено да атакува пешеходци с автомобил. Той обаче се отказал от този план, тъй като нямал шофьорска книжка и съобщил на координатора, че ще атакува хора във влака.

Мъжът извършил атаката в Ансбах по време на музикален фестивал, когато бяха ранени 15 души, също е говорил с човек от ИД малко преди престъплението. 25-годишният сириец, на когото било отказан статут на бежанец в Германия, бил помолен да снима на видео нападението. В случая, явно самоделната бомба се е взривила преждевременно. Нападателят, който се взриви с нея, е трябвало да остави раницата си насред тълпата. Според кореспонденцията, той трябвало да извърши и други атаки.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА