1 934 2

Центърът „Стимсън“: Ядрени бомби B61 незабавно да бъдат изведени от Европа

Американското ядреното оръжие в Турция е "руска рулетка"

Христо Ангелов

Базираният във Вашингтон независим изследователски център „Стимсън“ изрази безпокойство за ядреното оръжие във военновъздушната база „Инджирлик“. Експертите на центъра изразяват безпокойство за сигурността на ядреното оръжие на фона на продължаващия граждански конфликт в Турция както и от възможни заплахи от терористи и други враждебни сили. Констатациите в доклада идват точно един месец след неуспешния преврат в Турция.

В „Инджирлик“ са разположени тактически ядрени бомби B61. По време на проваления опит за преврат достъпът до базата „Инджирлик“ бе ограничен, а командирът й арестуван с обвинение, че е съпричастен към заговора. В доклада на центъра „Стимсън“ се отбелязва, че „да имаш приблизително 50 единици ядрено оръжие от гледна точка на сигурността е все едно да хвърляш зарове“. Освен в базата „Инджирлик“ тактически ядрени бомби B61 има в Белгия, Италия, Германия и Холандия. В доклада се препоръчва всички ядрени бомби B61 незабавно да бъдат изведени от Европа. Тези бомби били лошо приспособени за съвременна война и твърде скъпи“, се подчертава от експертите на центъра „Стимсън“.

Турция


Още по темата

 • Румъния става ядрена сила?

  Румъния става ядрена сила?

  САЩ са започнали прехвърлянето на своите ядрени оръжия от Турция в Румъния. Това пише EurActiv, позовавайки се на пожелали анонимност два ...
  18.08.2016
  7 229
  39

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 21:16  15.08.16
  Дааа, приберете си ги бомбите. Лошо приспособени и скъпи са щото са ги правили кравари дето не разбират от тия работи.
 • kcaniba
  Отговор
  2 19:18  16.08.16
  От къде накъде амерското ядрено оръжие се намира в Евразия!!!??? Студената война е приключила преди 25 год!!! Алоууу!! Демокрация))))

Напиши коментар:


Публикувай