Last news in Fakti

17 Август, 2016 17:21 5 718 7

Руснаците с достъп до „Инджирлик“?

  • инджирлик-
  • турция-
  • русия-
  • база-
  • самолети-
  • нато

До този момент от базата излитат само натовски самолети

Руснаците с достъп до „Инджирлик“? - 1
Снимка: БТА/ AP

Турция може да предостави за ползване военновъздушната си база „Инджирлик“ и за руски самолети, съобщи „Хюриет“.

Изданието се позовава на думи на Виктор Озеров, член на руския Съвет за сигурност. Пред РИА Новости Игор Морозов – член на Горната камара на парламента - също намекна за подобен ход.

„Не е гарантирано, че Русия се нуждае от „Инджирлик“, но подобно решение може да се разглежда като желание от страна на Турция да си сътрудничи с Русия в борбата срещу тероризма“, заяви Озеров.

Авиобазата „Инджирлик“ се използва от САЩ и коалиционни натовски партньори в борбата срещу терористите.

Отварянето ѝ и за руската военна авиация ще бъде безпрецедентно. Спекулациите идват дни след срещата между руския президент Владимир Путин и турския държавен глава Реджеп Ердоган в Санкт Петербург.

Военновъздушната база „Инджирлик“ се намира на 8 километра от град Адана в южната част на страната. Това е най-източно разположената военновъздушна база на НАТО.

През февруари 1955 г. базата е открита под името „Адана“ и в нея е дислоцирана 7216-та американска авиоескадрила. От 1958 г. базата носи името „Инджирлик“.

Факти.бг припомня, че двустранните отношения между двете страни претърпяха срив през месец ноември миналата година след свалянето на руския бомбардировач Су-24.

През последните седмици се забеляза затопляне на дипломатическите отношения по оста Анкара – Москва след извинените на турския държавен глава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    ТУРЦИЯ СЕ ЗАМОЗАБРАВИ.И ПОВЕЧЕ ОТ СИГУРНО Е,ЧЕ ЗАПАДЪТ ОБМИСЛЯ ...да се откаже от нея чрез "Държавен вестник".Тогава за България ще настъпят много интересни неща,свързани с въоръжяванета и изобщо със значението й като гранична членка на НАТО.Гарантирано ще има български "Инджирлик" по последна дума на техника и оборудване,постоянни натовски бази,ракети с ядрено оръжие и всичко това гарнирано със солидно количество капиталиотносно обслужването на съответната инфраструктора.Е тогава вече през границата мн трудно ще префръква пиле!!!

    Коментиран от #4

  • 2 Коко

    0 0 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува
  • 3 kcaniba

    0 0 Отговор
    Г.за даде, килима в Креъл целува!!!
    Инджирлик даде, и друго ще даде!!!
    Тази прошка от руския Император няма да е за хубавите султански очи))))
  • 4 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    Коня пак се е унесъл в мечти.......дерзай за торба зоб(хамериканска)
  • 5 Д'Мин

    0 0 Отговор
    Това е меко казано несериозно! Ако има такова изказване от руска страна, то това по-скоро е за да покажат колко са навели Ердоган. Дори и да им е разрешено (а аз не вярвам), Путин няма да използва "Инджирлик".
    Относно първия пост, само той ли е шута на форума?

    Коментиран от #7

  • 6 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    руските самолети на инджирлик ще бъдат с турски пилоти ,тва е последната информация !
  • 7 дърти бъди

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Д'Мин":

    Напротив, напълно логично е, след, като руснаците спасиха Ердоган от разстрел!
    Ердоган е благодарен , че точно руските тайни служби го предупредиха да напусне хотела в Мармарис, който само 20 мин по късно е направен на решето.;)
    Американците му скроиха преврата, а руснаците, които знаят много добре, какво се случва ги финтираха много брутално.:)
    Така, че имайки предвид обстановката е напълно нормално да започнат да кацат и руски самолети, Ердоган им го връща на американците.
Новини по държави: