1 410 3

Китай строи първата си военна база в чужбина

Това е нова фаза в развитието на Пекин като световна сила

Китай строи първата си военна база в чужбина
Снимка Архив АП/БТА
Милена Трачева

Още през февруари, край африканските брегове, бе отчетено засилено движение на китайски плавателни съдове и войски, които се намират на не повече от 13 км от най-голямата американска военна база в Африка, съобщава Fox news.

Китайски военноморски кораби и преди са се навъртали край африканския бряг, като понякога са прибирали пратки от пристанищата или са патрулирали в мащабните операции за борба с местните пирати. Този път обаче, китайската армия идва в малката африканска страна, за да остане.

Пекин започна строителството на военна база в Джибути. Тя ще поддържа африканския контингент на страната и в нея ще бъдат разположени складове с оръжие, гориво, както и военен контингент.

В базата ще бъдат построени и съоръжения за поддръжка на флота и авиацията, а е възможна и разполагането на неголям контингент на китайската морска пехота.

На площ от 400 хил. кв. м. Пекин започна строителството на своя първи военен пост в чужбина - историческа стъпка, която бележи нова смела фаза в развитието му като световна сила.

Новото военно съоръжение е признак за новата стратегия на Китай, насочена към разширяването на военното присъствие в Индийския океан и отвъд неговите предели.

Китай


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бомба
  Отговор
  1 16:02  21.08.16
  Сашовци ще бьдат ритани в муцуните по целият свят
 • териер
  Отговор
  2 21:12  21.08.16
  Както и рашовците!!!

  Коментиран от #3

 • kcaniba
  Отговор
  3 23:44  21.08.16

  До коментар #2 от "териер ":

  куречи?)))

Напиши коментар:


Публикувай