Last news in Fakti

17 Октомври, 2011 17:34 1 021 0

Край на испанските сепаратисти ЕТА?

  • ета-
  • испания

Бившият шеф на ООН Кофи Анан е сред високопоставените фигури, участващи в преговори в северна Испания, които може да доведат до разпадането на ЕТА – бунтовническата организация, която се бори за независимост на баската провинция от централната власт в Мадрид.

Още през януари испанските сепаратисти обявиха, че спират въоръжената си съпротива. За повече от четири десетилетия те отнеха живота на над 800 души и бяха обект на ожесточено полицейско преследване, предаде Би Би Си.

Важни особи, политици, емисари на правителството и ЕТА, бивши премиери и президенти се събират в Сан Себастиан на среща, която може да е прелюдия към разпадането на ЕТА. Ирландските политици ще са доста, тъй като още споделят опита си за потушаването на конфликта в Северна Ирландия.

Испания, САЩ и ЕС са обявили ЕТА за терористична групировка. Мадрид отдавна призовава сепаратистите да свалят оръжието. Те пък често са обявявали край на бойните действия, но са нарушавали обещанието си.
Призиви за мир отправят дори и бивш членове на групировката, които сега са в затвора. Политическото й крило отдавна се обяви за мирна борба за независимост, което не се споделя от радикалите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА