Last news in Fakti

7 Ноември, 2011 14:35 1 222 0

105 години затвор за лидер на ЕТА

  • хавиер гарсия гастелу-
  • чапоте-
  • ета-
  • испания

Чапоте осъден за убийството на испански политик

105 години затвор за лидер на ЕТА - 1
Снимка: ЕПА-БГНЕС

Бившият военен лидер на ЕТА Хавиер Гарсия Гастелу беше осъден на 105 години затвор от испански съд за убийството през февруари 2000 г. на политика от Социалистическата партия Фернандо Буеса и на бодигарда му.

Гастелу, чиято присъда беше произнесена от Испанския върховен съд, е първият осъден бивш член на ЕТА след съобщението на 20 октомври на въоръжената групировка, че слага край на повече от 40-годишната си въоръжена борба за независимост на Страната на баските.

Фернандо Буеса, депутат социалист от местен парламент, и неговият бодигард Хорхе Диес загинаха при експлозията на кола бомба във Витория (Страната на баските) на 22 февруари 2000 г. При атентата бяха ранени още двама души.

Смятаният за командир на военния апарат на баската сепаратистка организация Франсиско Хавиер Гарсия Гастелу, по прякор Чапоте, беше арестуван през 2001 г. във Франция. През декември 2007 г. той беше предаден на испанското правосъдие, след като вече получи тежки присъди за няколко убийства.

През декември 2006 г. той беше осъден на 30 години затвор за убийството през 1995 г. на бившия председател на Народната партия в провинция Гипускоа (Страната на баските) Грегорио Ордонес. През септември 2006 г. той получи 26 години затвор за убийството през 1994 г. на полицай в Сан-Себастиян.

През юли 2006 г. Гастелу получи още две присъди от 82 години затвор за убийството през 1996 г. на социалиста Фернандо Мухика и на 18 години за атентат през 2000 г. срещу дискотека в Страната на баските, при който нямаше жертви.

През юли същата година той беше осъден на 50 години затвор за отвличането и убийството през 1997 г. на общинския съветник от Народната партия Мигел Анхел Бланко, предизвикало огромно възмущение в Испания.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА