Last news in Fakti

21 Октомври, 2011 10:14 882 0

ЕТА отново сложи оръжие

  • ета-
  • испания
ЕТА отново сложи оръжие - 1
ЕПА/БГНЕС

 

Баската сепаратистка групировка ЕТА обяви, че прекратява окончателно въоръжените действия след повече от 40 години борба за независимост, предаде Ройтерс.

Организацията призова правителствата на Испания и на Франция за пряк диалог, за да се преодолеят последиците от конфликта и да се сложи край на конфронтацията, предадоха световните агенции, позовавайки се на декларацията на ЕТА в контролирания от нея в. „Гара“.

Ако бъде последвана от конкретни стъпки, тази позиция ще сложи край на близо 40-годишното насилие, довело до смъртта на близо 900 души, коментира Би Би Си.

Изказването на ЕТА става седмици преди насрочените за 20 ноември парламентарни избори и показва желанието на баските да влязат в политическата борба.

Испанският премиер в оставка Хосе Луис Сапатеро коментира декларацията на ЕТА с думите, че това е победа на демокрацията, правото и разума, но засега не посочи какви ще са следващите стъпки на кабинета.

Хосе-Луис Сапатеро обаче окачестви декларацията като безсмислена. Той подчерта, че тя ще бъде такава, докато ЕТА не се разоръжи окончателно.

Лидерът на опозиционната дясна Народна партия Мариано Рахой също поиска ясни доказателства от ЕТА за спиране на терористичната борба.

Не е ясно дали лявото испанско правителство ще започне преговори с ЕТА, коментират в. „Ел Паис“.

Медията припомня, че досега на няколко пъти групировката обявяваше примирие. 

Декларацията на ЕТА е следствие от проведената тази седмица в Страната на баските конференция с международно участие, включително и на бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан, както и участници в мирния процес в Северна Ирландия, които са призовали организацията към мир.

Испания, САЩ и ЕС са обявили ЕТА за терористична групировка. Мадрид отдавна призовава сепаратистите да свалят оръжието. Те пък често са обявявали край на бойните действия, но са нарушавали обещанието си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА