4 000 2

"Фейсбук" - проект на ЦРУ?

Бизнесмен твърди, че има доказателства за връзката между двете организации

Росен Стойчев

Слуховете, за това, че „Фейсбук“ всъщност представлява агенция към ЦРУ датират отдавна. Сега бизнесменът Пол Селия твърди, че разполага с доказателства, за това, че разузнавателното управление е влагало пари в социалната мрежа, съобщи „Взгляд“.

Скандалът датира от 2010 г,., когато Селия дава създателят на „Фейсбук“

Марк Зукърбърг на съд и иска 82% от акциите на компанията. Той твърди, че през 2003 г. е платил $1000 на Зукърбърг, който е трябвало да напише код за негов сайт за обмен на съобщения. Селия е трябвало да получи 50% от сайта и по един процент за всеки ден отсрочка.

„Фейсбук“ се появява на 24-ти февруари 2004 г. и Селия изчислява, че е трябвало да получи 82% от компанията. Той твърди, че сайтът работи на основата на неговия проект „Stritfaks“. Зукърбърг никога не е отричал, че е подписал подобен договор, но той твърди, че неговата идея се появява много по-късно от сделката с Селия и няма нищо общо с него.

Селия се надява случаят му да бъде разгледан от съдебни заседатели, но той е връчен на федерален съдия. Той решава, че доказателствата по делото са подправени и Селия е обвинен във фалшификация и измама. Бизнесменът е застрашен от 20 години затвор.

През 2012 г. Селия е поставен под домашен арест. През 2014 г. той успява да се освободи от електронната си гривна и да избяга със своите жена и две деца. Според някои теории той се укрива в Ирландия при родителите на съпругата си, след което бяха в Бразилия. Неговите адвокати отричат да знаят къде е Селия.

Сега обаче Селия изпрати четири електронни съобщения на главния редактор на Bloomberg, което разгори историята с нова сила. Той съобщава, че със семейството му са живи и здрави, но не се надяват на американското правосъдие и не възнамеряват да се връщат в САЩ. След неговото бягство, сега го грозят 40 години затвор.

Според Селия властите са готвили вкарването му в затвора, където той е трябвало да бъде убит преди началото на самия процес. Причината е, че той, като човек свързан с ранния етап от създаването на „Фейсбук“ има доказателства, че Зукърбърг е бил финансиран от фонда за рисков капитал In-Q-Tel, който е създаден от ЦРУ.

Фондът е създаден през 1999 г,. и е свързан с компании като Google и компании, поддържащи Google Earth. Все пак няма писмени доказателства, че тя участва във „Фейсбук“ , въпреки множеството съмнения за това. За първи път Селия заявява, че има доказателства, за това.

Все пак остава неизвестно защо бизнесменът е чакал 7 години, за да съди Зукърбърг. Той твърди, че просто по случайност е намерил договорът, без който опита за дело е бил безсмислен. През 2008 г. избухва скандал около негов бизнес с палети, като той дори е арестуван за измама. В крайна сметка е оправдан, но петното си остава.

Зукърбърг обаче също е водил доста дела със съоснователи на „Фейсбук“. Във всеки случай той е излизал от съда, принуден да плаща доста сериозни суми. Законът обаче е необичайно суров с Селия, което може би показва, че той наистина има информация, която някой не иска да бъде разкрита.

Ако твърденията за връзки между ЦРУ и „Фейсбук“ са безпочвени, то Селия би бил оставен да живее спокойно в изгнание. В противен случай бизнесменът може и отново да изчезне.

„Фейсбук:“ има огромна база от лични данни на свои клиенти. Компанията гарантира поверителността на тези данни, включително и от американските служби. Жители на щата Илинойс обаче вече дадоха на съд Зукърбърг за нарушаване на личните данни. Зукърбърг загуби първото дело. Ще бъде интересно ако съмненията за връзки между компанията и ЦРУ бъдат доказани. Тогава към нея ще завалят десетки хиляди искове.

 

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Реално
  Отговор
  1 21:42  28.08.16
  А здрасти...сега ли се сетиха да говорят за това...Реално няма нито един богат човек в САЩ,още повече сьс бизнес в технологиите,който да не е проект на службите.Мантрите за американската мечта,че човек можел да стане богат като Бил Гейтс или Зукьрбьрг или ред още богаташи е мантра само за наивници.Вьв САЩ всеки бизнес сьс над 100бона годишна печалба се следи и контролира тотално от службите.
 • Тодоров
  Отговор
  2 09:29  29.08.16
  Опитайте да се "отпишите" от ФЕЙСБУК - на "кукуво лято". Всички социални мрежи се контролират от службите. Замислете се над термина "....си създаде профил във ФЕЙСБУК". Какво по-добро от това за службите за следене на обикновения потребител. Защо има минимум задължителни изисквания за попълване при регистрация в социална мрежа.

Напиши коментар:


Публикувай