690 0

Източните горили на ръба на изчезването

Природозащитници твърдят, че броят им е намалял с около 70% за 20 години

Снимки АП/БТА
Снимки АП/БТА
Милена Трачева

Скокът в незаконния лов застрашава източната горила, най-големият примат в света, съобщават природозащитници от международна група за опазване на видовете.

Международният съюз за защита на природата (IUCN) обяви, че в червения списък има записани едва 5000 индивида, които все още обитават своето местообитание в централна Африка.

Броят на източните горили е намалял с повече от 70% през последните две десетилетия.

Четири от шестте човекоподобни маймуни вече са критично застрашени от изчезване, се казва в доклад на IUCN. Според организацията само една крачка ги дели от това да се превърнат във вид, за който ще четем само в учебниците.

"Днес е един тъжен ден, защото червеният списък на IUCN показва, че ние унищожаваме някои от най-близките си роднини", каза Ингер Андерсен, генерален директор на IUCN.

В докладът са изброени още западната горила, борнейския орангутан и орангутана от Суматра, като другите маймуни, застрашени от изчезване.

Другите две човекоподобни маймуни - шимпанзето и бонобото, са изброени като застрашени.

Въпреки това, усилията за опазване на животинските видове са успели да разсеят мрака надвиснал над гигантската панда, за която зоолозите казват, че вече не принадлежи към групата на най-застрашените видове. Техният статут е променен от "застрашен" на "уязвим".

Червеният списък на Международният съюз за защита на природата включва 82 954 растителни и животински видове, като от тях почти една трета (23 928), са посочени като застрашени от изчезване.



Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай