Last news in Fakti

6 Септември, 2016 09:20 1 643 1

След като прокле Обама, Дутерте изрази съжаление

  • обама-
  • дутерте-
  • сащ-
  • филипини-
  • обида-
  • прокле-
  • извини се-
  • родриго дутерте-
  • барак обама

Президентът на САЩ отмени насрочената двустранна среща в Лаос

След като прокле Обама, Дутерте изрази съжаление - 1
Снимка АП/БТА

Президентът на Филипините Родриго Дутерте изрази съжаление, след обидните нападки, които отправи към президента на Съединените щати Барак Обама. Думите му подтикнаха Белия дом да отмени планираните разговори между двамата лидери, съобщи Си Ен Ен.

Дутерте, който прокле Обама и го нарече "син на курва" в понеделник, разпространи изявление, в което казва, че съжалява, че думите му са били прието като лична атака срещу президента на САЩ.

"Очакваме с нетърпение да изгладим различията си, произтичащи от националните приоритети и възприятия", се казва в изявлението, публикуван във вторник.

Дутерте реагира на обещанието на Обама да повдигне въпроса за човешките права във Филипините заради правителствените операции срещу наркотиците в страната, някои от които избивани без съд и присъда.

"Кой си мисли, че е той? Аз не съм американска марионетка. Аз съм президент на суверенна държава и не съм отговорен пред никого, освен пред народа на Филипините", каза в понеделник Дутерте преди заминаването си за Лаос. "Сине на курва, аз ще те прокълна.“

Обама работеше усилено, за да развие партньорството на САЩ с Филипините. Той посети страната два пъти по време на втория си мандат. По време на едно от посещенията си той обяви край на американското военно присъствие в Южнокитайско море и оттеглянето на флота от, намиращата се там военноморска база.

Пренебрежителните коментари на Дутерте и скокът на извънсъдебните убийства на заподозрени наркодилъри, разклатиха отношенията между двете страни и "размътиха водите".

Обама и Дутерте трябваше да се срещнат очи в очи в рамките на 11-тата Източноазиатска среща на върха, която ще се проведе в Лаос тази седмица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    тази статия маи не е четена от путинофилчетата.що не коментирате бе възмутените ?явно филипинчето са го отпуснали наркотиците и сега вижда кво е сторил :)).кои е к..вата сега а?