Last news in Fakti

12 Септември, 2016 17:13 887 0

ЕК поиска от Барозу подробности за работата му в Голдман Сакс

  • жозе барозу-
  • европейска комисия-
  • голдман сакс

„Поясненията“ ще бъдат представени на етичния комитет на ЕК.

ЕК поиска от бившия си председател Жозе Мануел Барозу „пояснения“ около новите му служебни задължения. В началото на юли португалецът обяви, че започва работа в американската инвестиционна банка Голдман Сакс. „Поясненията“ на Барозу ще бъдат представени на етичния комитет на ЕК.

Новината съобщи наследникът на Барозу - Жан-Клод Юнкер в писмо, разпространено от европейския омбудсман Емили О'Райли. Самата О'Райли поиска разяснения още през миналата седмица. Тя написа писмо с предупреждение до председателя Юнкер във връзка с тревогите от етичен характер, предизвикани от новата работа на Барозу.

Португалецът, който ръководеше ЕК от 2004 до 2014 г., стана съветник на Голдман Сакс по въпросите, свързани с Брекзита. Назначението предизвика възмущение в цяла Европа. Недоволството беше особено силно във Франция и Португалия. Лидерите на ЕС се опасяват, че Барозу може да облагодетелства финансово банката с натрупаните контакти от работата си в Брюксел.

В отговора си до г-жа О'Райли от миналата седмица Юнкер заявява, че Барозу се е ангажирал да действа дискретно в Голдман Сакс. По правилник всички еврокомисари подписват задължително кодекс за добро поведение. Документът предвижда период на т.нар. „охлаждане“ от 18 месеца след края на мандата. През това време те трябва да искат разрешение от бившия си работодател, за да постъпят на служба в частна компания. Това условие не важи за Барозу, тъй като той напусна Брюксел през 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: