665 1

Brexit ще се усети и в космоса

Великобритания ще престане да бъде част от някои космически програми

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще промени ролята на страната по отношение на някои космически програми, съобщи EurActiv, позовавайки се на Европейската космическа агенция (ESA).

Тя е автономен орган и Brexit няма да окаже пряко влияние върху нея. Двадесет европейски страни имат участие в агенцията, включително британците.

Отделно от ESA, обаче, Великобритания е член на космически програми, върху които Европейският съюз има пряк контрол. Такава е „Коперник“, както и „Хоризонт 2020“.

В момента, в който Лондон каже сбогом на Брюксел, ще се раздели и с космическите програми.

Освен това базирани във Великобритания компании имат сключени споразумения за доставка на хардуер за „Коперник“, както и навигационната система „Галилео“. Тя е европейски проект на спътникова система за навигация, замислена като алтернатива на GPS.

„Ако нищо не се промени и Великобритания напусне ЕС, то ще трябва да преустановим тези договори“, обявиха от Европейската космическа агенция.

Британците все пак могат да запазят част от привилегиите, ако договорят специално споразумение с ЕС за участие като страна извън ЕС – каквито са Норвегия и Швейцария.

Великобритания


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Фронто
    Отговор
    1 14:53  15.09.16
    ВБ винаги е стояла по някакъв начин 'встрани'от Европа. Преди това 'встрани'е означавало 'над';сега вече означава екзотика;а в скоро време ще означава 'под'!Излизането от ЕС ще бъде съдбовна грешка.

Напиши коментар:


Публикувай