Last news in Fakti

16 Септември, 2016 11:03 1 455 3

Удължиха извънредното положение във Венецуела

  • венецуела-
  • извънредно положение-
  • икономическа криза-
  • николас мадуро

Мярката се продължава за четвърти път тази година

Удължиха извънредното положение във Венецуела - 1
Снимка: БТА/AP

Президентът на Венецуела Николас Мадуро удължи действието на указа за извънредно икономическо положение в страната. Решението на държавния глава е обявено в новия брой на „Гасета офисиал“. Мярката се удължава за четвърти път тази година

Удължаването на указа е породено от „извънредните обстоятелства в социалната, икономическата и политическата сфера, които се отразяват отрицателно на конституционния ред, националната сигурност, на гражданите и държавните институции“, се отбелязва в текста. Указът дава на изпълнителната власт широки правомощия. В това число правото да задейства източници на финансиране, които не са посочени в закона за държавния бюджет. Позволява се и сключването на споразумения за получаване на парични ресурси без одобрението на другите власти.

През тази година във Венецуела рязко се изостри дефицитът на храни и стоки от първа необходимост на фона на продължаващата икономическа криза. Основната причина е в продължаващия спад на цените на петрола. Приходите от износ на нефт са основният източник на приходи в долари в държавната хазна, припомня ТАСС.

Удължиха извънредното положение във Венецуела

За първи път извънредно икономическо положение в страната беше обявено през януари. В редица райони на страната протестите на гражданите прераснаха в ожесточени сблъсъци със силите на реда.

През юли властите в Каракас за първи път от 19 август 2015 година разрешиха на гражданите да преминават през границата между щата Тачира и колумбийския департамент Норте де Сантандар. За 12 часа близо 35 хиляди венецуелци преминаха в съседната страна, най-вече, за да закупят храна и стоки от първа необходимост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стратокастър

    0 0 Отговор
    Ние това хоро сме го играли 45 години! Но все пак тук в България стъпи руския ботуш и не сме имали никакъв избор! Ха сега венецуелците да ми кажат от какъв зор започнаха да правят комунизъм като при тях руснак не е припарвал на километри???

    Както се казва -халал да им и сегашното положение!
  • 2 cornholio

    0 0 Отговор
    Така става като победи социализЪма... всичките тукашни ревльовци за
    "онова" време да заминават за Венецуела.
  • 3 бимбо

    0 0 Отговор
    Напоследък включиха облъчвателите на пълна мощност. Ежедневно засичам статии възхваляващи режимите и постиженията в Севрна Корея, Венецуела, Куба, като за основа се използва информация от руската преса.