915 0

Обама: Глобализацията ни разделя

Последната му реч пред Общото събрание на ООН обърна внимание на множество теми и проблеми

Снимки АП/БТА
Снимки АП/БТА
Милена Трачева

В своето последно обръщение като държавен глава на САЩ към Общото събрание на ООН, Барак Обама разказа за "напредъка", постигнат по време на неговото управление, включително по въпросите свързани със световната финансова криза, международния тероризъм и възстановяването на отношенията с Куба.

Обама предупреди за "същите сили на глобалната интеграция", направили демокрациите взаимозависими, но и изложили "дълбоки разделителни линии в съществуващия международен ред", като различията между богати и бедни, създадени от капитализма в целия свят.

"Отговорът не може да бъде свързан с отхвърлянето на глобална интеграция", заяви той. "Вместо това ние трябва да работим заедно, за да гарантираме, че ползите от подобна интеграция се споделят от всички."

Обама заяви, че светът е станал по-сигурно място на просперитет, но в същото време страните се сблъскват с опустошителната бежанска криза, тероризма и рухването на фундаменталния ред в Близкия изток.

По думите му управлението е станало по-трудно, тъй като хората са изгубили вяра в държавните институции, а напрежението между нациите е излязло извън контрол. "Това е парадокс, който днес определя света", каза Обама. "Ние трябва да вървим напред, а не назад."

Американският президент призова световните лидери да отхвърлят всички форми на фундаментализъм, расизъм и радикализъм, но подчерта, че те не бива да бъдат игнорирани, тъй като отразяват "недоволството на много от нашите граждани".

„Трябва да сме обединени и безмилостни в унищожението на мрежи като Ислямска държава, които не зачитат човешкия живот“, заяви Обама.

От трибуната на ООН той призова да бъдат продължени трудните дипломатически усилия за Сирия и подчерта, че няма военно решение на този конфликт.

Обама призова Израел да сложи край на окупацията на палестинските земи, а палестинците да приемат Израел.

"И двете страни ще имат полза, ако Израел признае, че не може постоянно да окупира и да продължава заселническата дейност в палестинските земи, а палестинците отхвърлят подстрекаването към насилие и признаят законността на Израел", каза Обама.

Той обърна внимание на това, което световните нации могат да направят, за да помогнат на бежанците. „Трябва да отворим сърцата си и да направим повече за бежанците, които отчаяно търсят дом“, заяви той.

Според американския президент Русия се опитва да възвърне мястото си на световната сцена чрез сила.

Барак Обама призова и за бързо прилагане на Парижкото споразумение за климата, благодарение на което идните поколения ще живеят в един по-добър свят.

САЩ


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай